Тренінг "Стоп булінг!" із сумськими школярами провели психологи поліції

19:44, 21 лют. 2019
 
Тренінг

Визначити самостійно – що таке булінг, та як діяти, якщо ти став свідком таких дій. Сьогодні все це розповідали учням Сумської 6-ї школи психологи сумського відділку поліції у рамках проекту «Стоп булінг!».

«Булінг – це цькування своїх однолітків, або людей, які мають якісь відхилення здоров’я, тому коли я стикалась з булінгом, я дивилася, як люди його чинять, це дуже страшно. Тому я б хотіла, щоб ми уникали цього», - пояснила учасниця тренінгу Марія Одинцова.

«Я не скажу, що у нас трапляється це так часто, але напевно у кожної школи напевно є таке і можливо таке трапляється, бувають і проблеми такі, як сказати недомовленості трапляються, але щоб так часто так видно — ніби ні», - розповіла учасниця тренінгу Катерина Капоріна.

Фахівці розповідали учасникам тренінгу – до кого варто звертатись, коли стаєш очевидцем чи учасником цькування.


«Найбільшим колом співпраці саме боротьбою з булінгу це є найближчі друзі, які є старшими за них, старшокласники. Також, це вчителі, класні керівники й батьки. Ми зосередимо свою увагу тим, що як і в який час треба говорити своїм батькам, а також класним керівникам. На сьогодні активно розглядається питання кібербулінгу – тобто цькування дітей саме в соціальних мережах. На фоні минулорічного «Блакитного кита» та інших різних форм роботи насильницької роботи з дітьми, ми розглянемо саме кібербулінг і шляхи їх вирішення», - пояснила психолог сумського міського відділку поліції Тетяна Ричкаль.

За словами начальника відділу ювенальної превенції Нацполіції Сумщини Сергія Тарасенка – сьогоднішній тренінг – перший у рамках проекту:
«Ми вирішили за допомогою наших психологів в ігровій формі з застосуванням їх довести до дітей, що таке булінг, як його уникнути, і як вест себе у навчальному колективі. Ми намагаємось якомога більше охопити навчальних закладів, які розташовані на території обласного центру, а потім плануємо це поширити й на інші райони в області. В цьому році звернень з приводу булінгу не було, оскільки зміни в законодавстві набрати чинності лише на початку цього року».

Нагадаємо, згідно з новим законом, що вступив у дію з нового року, доведений випадок булінгу тягне за собою штраф від 850 до 1700 грн або ж суд може призначити 40 годин громадських робіт. Якщо ж дитину цькувала група школярів або вони роблять це повторно, штраф збільшиться вдвічі. Обсяг громадських робіт теж зросте до 60 годин. Якщо ці дії вчиняли малолітні або неповнолітні від 14 до 16 років, штраф заплатять батьки або особи, які їх замінюють. Якщо вчитель або директор школи не сповістить про правопорушення поліціянтів, їх теж оштрафують на суму від 850 до 1700 грн.