У Сумах змагалися майбутні офіціанти та кухарі

19:43, 6 бер. 2019
 
У Сумах змагалися майбутні офіціанти та кухарі

 Згорнути серветки, сервірувати стіл, подати вино, приготувати страви на замовлення – власні вміння демонстрували майбутні офіціанти та кухарі вчора під час конкурсу. Відбувся такий  у сумському центрі профтехосвіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного бізнесу. Взяли участь у ньому 22 учасники з 18-ти навчальних закладів області 

Півтора десятка серветок конкурсанти мають згорнути різними способами. Час на згортання однієї – менше, ніж хвилину.

 Обласний етап всеукраїнського конкурсу серед учнів закладів профтехосвіти розпочався змаганням майбутніх офіціантів.  4 учні з Сум та Шостки мали виконати три завдання. У першому – не лише згорнути серветки різними способами, а й знати, як називається кожен з них.

Конкурсантка Олена Кузнєцова має досвід роботи офіціантом та барменом. Вона – одна з двох учасників, хто впорався з завданням:  «Найважче було робити метелика, тому що це моя найнеулюбленіша серветка, з якою я довго тренуваласяНайпростіша – шапка черниці: швидка, легка, але елегантна»

За перше завдання максимально нараховували 30 балів. Журі в першу чергу оцінювало вид та техніку виконання.

Ольга середа, член журі: «У кожного учасника різний спосіб, вони всі по-різному складували, навіть один вид серветок»

 Максимальна кількість очок за друге завдання – 20 балів. Учасники мали розлити вино в три келихи по 125 грамів у кожний та подати його журі.

Денис Мірошніченко, конкурсант:  «Найскладніше – донести і правильно подати, щоб відвідувачам сподобалось»

За третє завдання — сервірування столу — також максимально нараховували 30 балів. 

Володимир Монастирний, організатор заходу: «Це офіціант третього розряду, тому деякі складніші вправи він опанує у подальшому навчанні, для третього розряду все дуже професійно»

Окрім офіціантів, змагалися майбутні кухарі —  вони готували дві страви: основну та десерт.  З 22 учасників журі обиратиме двох переможців – вони представлятимуть область на всеукраїнських змаганнях в Одесі та Києві.

Переможцями стали: серед майбутніх офіціантів — Олена Кузнєцова — учениця сумського Центру профтехосвіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного бізнесу. Серед кухарів першим став Расенко Микола, вихованець цього ж навчального закладу. Всеукраїнські змагання відбудуться у квітні.