Програма «Доступні ліки» у Сумах працює у 19 аптеках

18:38, 14 бер. 2019
 
Програма «Доступні ліки» у Сумах працює у 19 аптеках

Комунальна аптека – одна з півсотні тих, хто обслуговував клієнтів за програмою доступні ліки. Сьогодні тут видають ліки за рецептами тільки мешканцям Сумського району.


«Ми відпускали такі ліки, але наразі закінчилися кошти, але думаємо подбають про людей, добавлять кошти й будем знову відпускати», - розповіла працівниця аптеки.


Алла Білоус до Сум приїхала із Нижньої Сироватки – за препаратами від цукрового діабету.
"90-та аптека, перша – гроші є, а препаратів немає. Ті на тих спихають, ті на інших. Вже другий раз катаюсь", — розповідає жінка.
Від коментарів у аптеці відмовились – жінці ж пообіцяли, що ліки будуть завтра. 


З початку року у Сумах за програмою працювали 56 аптек та 20 аптечних пунктів. За словами виконуючої обов’язки начальника відділу охорони здоров’я Наталії Кіпенко на сьогодні, по більшості договорів, кошти використані.
«Сьогодні за цією програмою працюють 6 суб’єктів господарювання, які мають 8 аптек та 11 аптечних пунктів. Вони розміщені на території всього міста. Якщо пацієнти не можуть самотужки знайти вони нам телефонують. Ми завжди пропонуємо їм на вибір зручні адреси. За даними оперативного моніторингу залишились близько 180 тисяч гривень невикористаних коштів», - розповіла Наталія Кіпенко.


На перший квартал цього року на відшкодування вартості ліків на область з державного бюджету виділили трохи понад 7 млн гривень.
З 1 ж квітня аптеки аби працювати за програмою «Доступні ліки» укладатимуть договори не з управлінням охорони здоров’я, а з Національною службою здоров’я України. Аби працювати з національною службою здоров’я аптекарі мають зареєструватись на сайті Національної служби здоров’я. Директорка аптеки Світлана Шахова телефоном розповіла:
«Як буде працювати ця програма – я не готова сказати, тому що тільки-тільки у четвер дали об’яву, що приймаються заяви, але ще ж не так багато підприємств, які можуть зробити технічне оснащення Це має бути прописана програма, яка веде зв’язок з лікувальним закладом і НСЗУ нас щоб укладати договір с НСЗУ є ще тиждень. Це ще не зовсім налагоджено. Поки все буде налагоджено – треба багато часу».
Взяти ж електронний рецепт пацієнти зможуть у свого сімейного лікаря".


«Сам цей процес буде здійснюватися в безпаперовому електронному вигляді, але хай це мешканців не лякає. Тому що для тих, хто недостатньо може користуватися своїм телефоном або є такі пацієнти, в яких відсутній телефон лікар може видрукувати цей код спеціальний для рецепта і з цим кодом пацієнт підходить в аптеку аптечний працівник знаходить в реєстрі рецепт, який вже внесено лікарем і відпускає по ньому лікарський засіб», - розповіла головний терапевт області Галина Хомета.

Довідково: Урядова програма «Доступні ліки» запрацювала у квітні 2017 року. В рамках цієї програми хворі на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та діабет другого типу, можуть придбати ліки безкоштовно, або з доплатою до 30%. Зараз в державному реєстрі 261 препарат. 59 із цієї кількості є безоплатними. За інформацією начальника управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Сергія Бутенка, минулого року програмою «Доступні ліки» скористалися 300 тисяч мешканців Сумщини.