На Президентських виборах-2019 можна буде отримати бюлетень за ID-карткою

10:27, 19 бер. 2019
 
На Президентських виборах-2019 можна буде отримати бюлетень за ID-карткою

Паперовий паспорт громадянина України чи АйДі-картка. Якщо у день Президентських виборів 31 березня ви забули узяти з собою додаток до електронного паспорта з зазначенням місця реєстрації, чи видадуть вам на виборчій дільниці бюлетень?

За інформацією начальника Управління Державної міграційної служби України у Сумській області Дмитра Костєннікова вже близько 10% повнолітніх громадян Сумщини мають ID-картки замість паперових паспортів:

«На сьогоднішній день близько 81 000 задокументовано в нас громадян України на території Сумської області».

Цьогорічні  дільничні виборчі комісії не будуть мати зчитуючих пристроїв для електронних паспортів громадянина України, так званих АйДі-карток, аби перевірити реєстрацію виборця. Говорить голова Окружної виборчої комісії м. Суми Олена Стайко: 

« Можна голосувати за любими видами паспортів, а на тому брифінгу, де я була присутня, як голова ОВК, виступали представники Держреєстру, вони сказали, що по цім карткам теж можна буде проголосувати». 

Координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі «Опора» у Сумській області Ірина Стегній пояснює: 

« Якщо людина є в списку виборців, то навіть без додатку, який містить інформацію про реєстрацію цієї людини, їй повинні видати бюлетень, вона повинна проголосувати. Якщо уже виник якийсь такий конфлікт, на дільниці, вона повинна заявити голові цієї дільничної виборчої комісії про те, що вони порушують закон, що вона має право отримати бюлетень. Якщо відмовляються надавати, людина має скласти акт про порушення і захищати свої права далі. Це пишучи скаргу або до ОВК, або подаючи до суду».