На Сумщині планують закрити школу з трьома учнями

18:32, 19 бер. 2019
 
На Сумщині планують закрити школу з трьома учнями

У селі Бранцівка на Краснопільщині наприкінці травня планують закриють школу з трьома учнями першої ланки. З 1 вересня минулого року школярів середньої та старшої ланки автобус підвозить до сусіднього села Славгорода. Що робитимуть із будівлею – голова Бранцівської сільради поки сказати не може.


Ця двоповерхова будівля – школа в селі Бранцівка. Її територія близько 190 квадратних метрів. Побудували цю школу 26 років тому. Тоді розраховували її на 180 учнів. За останні 3 роки у ній навчалося менше третини від цієї цифри.


Неля Копилова, директорка Бранцівської школи, розповіла:


«Чисельність діток була в нас 21 учень в школі, в наступному році 25, минулий рік – 18. І на сьогодні у нас залишилося лише троє початкова школа – 1 перший клас і 2 у 4 класі».


На першому поверсі – учні 1-4 класів та дитячий садок. Другий – не використовують.


Тетяна Ануфрієва, помічниця вихователя, розповіла:


«Відключили у нас другий поверх торік, тому що старших перевели в Славгородську школу, а молодші лишилися. А опалювати два поверхи для нашої школи дуже вартісне».


Працює у навчальному закладі 2 вчительки, 2 виховательки та 8 людей, що їх обслуговує. Після останнього дзвонику вони безробітні. Що робити з майном голова Бранцівської сільської ради не знає.


Володимир Дмитриченко, Бранцівський сільський голова, розповів:


«Уже поставлено завдання всім хто може щось зробити із цим майном. Активного його десь застосувати, змінити профіль, напрямок. Ще не має таких результатів – все це дуже складно. Що далі буде конкретно я на сьогодні сказати не можу».


А так виглядає дорога до села Славгород, де знаходиться школа куди п’ять разів на тиждень туди й назад везуть дітей навчатися…


Це Славгородська загальноосвітня школа. Саме сюди з 1 вересня приїжджають 9-ро дітей із Бранцівки. Вони долають кожного дня до 15 кілометрів.


Віра Муквич, директорка Славгородської школи, розповіла:


«У нашій школі навчаються 127 учнів. Діти підвозяться із села Верхня Пожня - 23 дітей, із Порозка – 25 дітей і з Бранцівки – 9-ро дітей. Найбільше у нас у класі – це 22 учні – це у 7-му класі й найменш це 6-ро дітей».


Наразі, за словами Вікторії Гробової, на Сумщині працює 45 опорних закладів. Рішення щодо закриття шкіл приймають місцеві ради.


Вікторія Гробова, директорка Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, розповіла:


«Є плани у відділах освіти на місцях і вони приймають рішення, подають скажімо пропозиції на представницький орган, а вже районні ради або міські ради приймають рішення по тому чи іншому закладу освіти. Якщо там менш як 20 дітей навчається, то краще таке рішення прийняти, тому що такий заклад не буде отримувати державну субвенцію і перейде на фінансування тільки місцевого бюджету».