Сумський обласний пологовий будинок не прийматиме вагітних до 5 квітня

19:05, 19 бер. 2019
 
Сумський обласний пологовий будинок не прийматиме вагітних до 5 квітня

Сумський обласний перинатальний центр не прийматиме породіль та вагітних до 5 квітня. Такий наказ підписав начальник управління охорони здоров’я Сергій Бутенко вчора. Рішення про тимчасове призупинення госпіталізації жінок пов’язане з коро - його лабораторно підтвердили в однієї із породіль.

Народжувала жінка в обласному пологовому будинку. Робили кесарів розтин. Говорити у перинатальному центрі про цю історію з нами не схотіли. Головна лікарка Марина Кузьоменська зачинилась у кабінеті….

"Ви сказали їй? Вона погодилась? – Виключіть камеру. Вона не погодилась? – А чому? – Ви виключите чи ні, я тоді скажу. Я ж не лікар, я інтерв’ю давати не буду", - говорить секретарка головного лікаря

Породіллю з підозрою на кір 13 березня перенаправили із Буринської ЦРЛ до обласного перинатального центру. За словами головної лікарки районної лікарні, її привезли санітарним транспортом у супроводі завідувача акушерсько-гінекологічним відділенням.

"Вона спостерігалась у нашій лікарні. Вона була вагітна, коли у неї кір виявили. Згідно законодавства чинного, всі жінки, у яких виявлені патології переправляються на вторинний рівень. Ми по перинатальній допомозі відносимся до первинного рівня", - розповіла головна лікарка Буринської ЦРЛ Зоя Сидорук. 

Від завтра в обласному пологовому будинку не прийматимуть пацієнтів – ніяких – до 5 квітня.

"Моїм наказом від вчорашнього числа прийняті такі дії, у зв’язку з тим, що була породілля, яка поступила в заклад хворою на кір. Для того, щоб інфекція не була розповсюджена, були прийняті такі рішення. Після того, як ми підтвердили кір лабораторно повністю, було прийнято рішення про карантинні заходи. Жінки, які поступають на третій рівень будуть народжувати тимчасово до 5 числа в першому міському пологовому будинку, а гінекологічні хворі будуть лікуватися на вторинному рівні в районах", - каже начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій Бутенко. 

За словами обласного інфекціоніста Ірини Троцької, у породіллі важкий перебіг захворювання ускладнений пневмонією. Кором в її родині хворів брат та двоє його дітей. Наразі, жінка незаразна.

"Якщо кір у вагітної визначена і відбулися пологи, то безумовно з моменту контакту з матір’ю ( не в той період, коли дитинка ще знаходиться в матері, а коли вже вона народилась), то ми можемо вважати, що небезпечно це для самої дитинки. Це, безумовно, не така тяжка вона як грип, але може вона ускладнитись наприклад пневмонією, або менінгітом, менінгоенцефалітом – тобто ускладненнями центральної нервової системи. Це основні ускладнення. Не сама кір нас турбує, а турбують ускладнення, які можуть розвинутись", - говорить головна інфекціоністка Сумської області Ірина Троцька.  

Усього за два з половиною місяці поточного року в області нарахували 96 випадків захворювання на кір. Упродовж 2018-го року таких було близько трьох сотень. Летальних випадків ні торік, ні цього року не має.