У Сумах представили онлайн-інструмент, який порівнює програми кандидатів у Президенти України

21:42, 19 бер. 2019
 
У Сумах представили онлайн-інструмент, який порівнює програми кандидатів у Президенти України

Онлайн-інструмент з такою назвою «Вибори-2019: За кого голосувати?» презентували в Розумному хабі у Сумах. Розроблений аналітиками громадської організації Центр ЮА, інструмент, за словами його ідейників, має допомогти виборцям познайомитися з програмами кандидатів у Президенти України.

«Ми поділяємо інструмент на три категорії – це кандидати, сфери політики і тест. Там, де кандидати, ви можете подивитися, побачити всіх топ-10 кандидатів у Президенти України. Сфери політики – там ви бачите, які позиції подають ті чи інші кандидати з тих чи інших сфер політики, наприклад, міжнародна політика, оборона, безпека, соціал-економічна і так далі. І безпосередньо ви можете пройти тест, відповідаючи на питання, які стосуються певних сфер політики, ви можете побачити ідеальних кандидатів, які підходять вам відповідно до ваших позицій», – каже представниця ГО «Центр UA» в Сумській області Марина Носаченко.

Скористатися онлайн-інструментом «Вибори-2019: За кого голосувати?» можна на сайті громадської організації. Ми попросили кандидата політичних наук Андріани Костенко оцінити презентований ресурс і тест – ось як вона їх характеризує. 

«Тест він все-таки не впливає на вибір. І, наскільки я знаю, це не є основною маніпулятивною технологією, адже ми прекрасно розуміємо, що основна частина виборців – вони голосують ірраціонально й, в принципі, приймають рішення в останній тиждень.  І якщо подібні ресурси розкручувати, то може виникнути ситуація, коли ми нав’язуємо голосувати за кандидатів з першої десятки. Фактично, ми тим самим використовуємо технологію приєднання до переможця. Я не можу сказати однозначно, дати оцінку проектам. Проте, потрібно займатися просвітницькою діяльністю, але бути обережним в тому щоб не навіювати до вибору», – каже кандидат політичних наук Андріана Костенко.