На Сумщині відключили ефірне телебачення

19:31, 22 бер. 2019
 
На Сумщині відключили ефірне телебачення

На Сумщині частково пропав сигнал українських телеканалів у форматі Т2  і повністю аналогове телебачення. 20 березня за борг у майже 400 тис грн. відключили Білопільську телевежу. Сьогодні о 16-10 сигнал відновили. 

Телевежа, яку відключили, розташована на в’їзді до Білопілля. Від 20 березня вона стоїть «темною» - не горять і сигнальні освітлювальні вогні. Звідси аналоговий сигнал, розповідає провідний інженер телевежі Сергій Цегельник, йде на всю область: 

«Ми покриваєм всю Сумську область аналоговим, це такі потужні передавачі, як «УТ-1» і «1+1».  Зараз дзвонять і з Путивля, і з Бурині, цифра, люди від нас не дивляться, немає прийому цифрового телебачення». 

Не дає вежа і сигналу Т2 – тобто «цифру», мовчить також радіо. Говорить мешканка СМТ Ворожба Ольга Коротун

«Дуже скрутно, можна сказати, настав інформаційний голод в Білопілському районі, зокрема, для таких людей, які звикли бути в курсі всіх подій, які відбуваються, дуже скрутно. В мене син інвалід першої групи, отримав колись приставку і радий був – держава дала. Людина прикована до ліжка, інформаційний голод, повний». 

Розповідає головна редакторка газети «Білопільщина» Наталія Калініченко: 

«Особливо стурбовані люди з навколишніх сіл. В Білопіллі іще є кабельне телебачення, супутникові антени – більшу людей така, розвинена комунікація, то села, а особливо прикордонні наші села, кажуть: у нас залишається тільки одне – розвертати антену і дивитись Росію». 

Відключили вузол за борги. Телефоном пояснює директорка ТОВ «ЕНЕРА СУМИ»

Ірина Лошак: 

«Практично за два місяці даний споживач має заборгованість по місту Білопілля в межах 405 тисяч гривень». 

Білопільська телевежа дає сигнал Білопільському, Путивльському та Буринському районам, частково дістає до Глухівського, Кролевецького, та Недригайівського. 

Директорка ТОВ «Енера Суми» Ірина Лошак повідомила, що така ж ситуація з боргами є у Шостці та Сумах. Шосткинську та Сумську РТПС заплановано відключити 28 березня і 3 квітня, відповідно. Суми заборгували енергетикам 262 тисячі гривень, Шостка - 452 тисячі за два місяці - січень і лютий. Коментувати ситуацію з боргами директор Сумської філії Концерну РРТ Микола Мельник нам відмовився.