Акцію до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом влаштували у Сумах

18:22, 23 бер. 2019
 
Акцію до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом влаштували у Сумах

Робили скрініг-тест та інформували про туберкульоз. Таку акцію влаштували громадські організації сьогодні у середмісті Сум. Присвятили її до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом. 

Скрініг-тест волонтери акції пропонують пройти перехожим. Він має показати – чи є у людини ризики захворіти на туберкульоз.

"Чи часто ви проходите обстеження на туберкульоз? – Часто, бо ми самі медичні працівники. У медичній сфері працюємо, то часто проходимо. Кожні пів року – медичний огляд. Усе як положено", – каже учасниця акції Світлана Дяченко.  

Про мету акції розказав співорганізатор та представник «TB PEOPLE UKRAINE» в Сумській області – Денис Ревенко.

"Перше – це проінформувати людей щоб вони знали що є таке захворювання. Що це захворювання є небезпечним, але не треба його боятися. На цей час є багато ліків й методів діагностики цього захворювання. Якщо людина хворіє на туберкульоз – то вона може вилікуватись. Також ми інформуємо людей, що люди, які перехворіли на туберкульоз – вони вже не є небезпечними. Після двох тижнів прийому ліків людина перестає бути загрозою для навколишніх", – каже він.

Всього у анкеті вісім питань. Що робити, якщо відповіді на питання позитивні – розказує співорганізатор акції Андрій Букін.

"Перші чотири питання – це питання, які безпосередньо пов’язані зі здоров’ям. Відповідаючи на одне із питань позитивно – є високий ризик того, що ти захворів на туберкульоз. І є чотири опосередкованих питання. Якщо люди отримали позитивні відповіді вони мають звернутись в фтизіатрію й пройти флюорографію, звернутися до лікаря та пройти детальний медичний аналізНасправді ця модель буде запускатися і по сімейним лікарям і по всій первинній ланці", – каже він. 

Такі акції до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом в Сумах влаштовують п’ятий рік поспіль.

За інформацією відділу охорони здоров’я Сумської міськради, торік у Сумах виявили 106 хворих на туберкульоз. У 2017 році пацієнтів з туберкульозом було 118. За 2018 рік смертність від туберкульозу в порівнянні з 2017 роком зросла – померло 15 осіб, тоді як у 2017 році від туберкульозу померло десятеро сумчан.