Сумчанин зробив бібліотеку у під’їзді багатоповерхівки

8:23, 4 кві. 2019
 
Сумчанин зробив бібліотеку у під’їзді багатоповерхівки

Бібліотеку у під’їзді багатоповерхівки облаштував сумчанин Ярослав Кириченко. Книги для цього почав збирати два роки тому. Що пропонує читати і чи законна така ініціатива? - дінавалась Діана Крахматова.   

Класична художня література, дитячі видання, підручники, довідники – наразі фонд під’їздної бібліотеки має понад 200 примірників.

 «Розставляю, переглядаю усе. В основному, за моєї ініціативи тут з’являються книги», говорить Ярослав Кириченко , організатор бібліотеки у підїзді.

Книги бібліотеки проштамповані спеціальною печаткою. Що саме взяли  - читачі мають відмітити у формулярі. Останній запис у ньому – лютим цього року.

«Кожний раз як підіймаюсь – ага, нова книжка, треба взяти, брала Лермонтова, це мій улюблений поет з дитинства. Я вітаю цю ініціативу», розповіла Юлія Громова, співмешканка будинку.

Серед тих, хто не підтримав бібліотечну ідею, -  голова ОСББ будинку, Дмитро Портяной.

 «З моєї точки зору, це недоречне явище. Це суперечить закону, це може створювати певні незручності  жителям цього під’їзду: це може бути необхідність переносити громіздкі меблі або техніку. Я поки що залишаю рішення за жителями цього під’їзду: їм вирішувати, потрібна їм ця бібліотека чи ні, але до першого припису пожежників. Після того, як в мене буде такий документ, доля цієї бібліотеки вирішуватиметься в іншому русі», розповів Дмитро Портяной, голова ОСББ будинку.

Задля безпеки під’їзд оснащений вогнегасником. Решти – говорить речник управління з надзвичайних ситуацій, - не повинно бути.

 «У  сходових клітках житлових будинків не допускається розміщувати на стінах дзеркала, стенди, панно, інші горючі матеріали. Виходячи з вищевикладеного, розміщення дерев’яних поличок з книжками, суперечить даним правилам. у разі виникнення пожежі це ставатиме на заваді жителям при евакуації, і, крім цього, може додатково сприяти швидкому поширенню вогню. Окрім цього зазначаємо, що сходова клітка відноситься до спільного майна багатоквартирного житлового будинку. відповідальність за пожежний стан покладається на співвласників, які здійснюють функцію правління даним будинком», сказав  Олег Стрілка , речник Управління ДСНС України у Сумській області.

 «В цьому будинку створено ОСББ, виносимо це питання на загальні збори – і вирішуємо, чи дозволяємо в цьому будинку це робити, чи не дозволяємо. І тоді не буде порушено субординація або якісь конфлікти між правлінням, головою правління та цією людиною. Є загальні збори – давайте будемо виконувати як закон, так і рішення загальних зборів», говорить Роман Гученко, голова асоціації ОСББ «Сумщина».

Перші книги з’явилися тут у 2017-му. Нині полиці з книжками розташовані на двох поверхах.