У Сумах ремонтують сквер Небесної Сотні

18:53, 4 кві. 2019
 
У Сумах ремонтують сквер Небесної Сотні

У Сумах почали капітальний ремонт із реставрацією скверу Небесної Сотні, що на вулиці Петропавлівській. Розпочали роботи тут в понеділок.

Договір з підрядником уклали 18 березня. Роботи мають виконати до кінця жовтня За договором, розміщеним у системі публічних закупівель – тут мають зробити роботи за 1 млн 200 тисяч гривень.

Ремонт  виконує товариство «Сфера АВ».  

"Зараз ми демонтуємо асфальтне покриття, проводимо вирубку дерев, підготовка під плитку йде, там де було асфальтовано. Потім тут планується освітлення, будуть встановлюватися паркові ліхтарі, сучасні лавочки, сміттєві урни, буде озеленення, будуть квітники висаджуватися, якась частина дерев. Плануємо укластися в місяць", – каже представник підрядної організації Андрій Біцак.

Замовник робіт – департамент інфраструктури міста. Там з нами поговорити зголосилися телефоном через зайнятість керівника.

"Чому називається капремонт і реставрація  - оскільки по ДСТУ ми робимо капремонт стели героїв небесної сотні, а даний вид робіт  - це капремонт і реставрація – такий код, а насправді це капітальний ремонт. Згідно проекту було 1 млн 357 тисяч, а підрядна організація зголосилася на 1 млн 200 грн", – каже речник департаменту інфраструктури м. Суми Віктор Павленко.

Нагадаю, на цьому місці міська рада планувала спорудити пам’ятник Героям Небесної Сотні. Двічі оголошували конкурс на кращу ідею. У 2017 році переміг архітектор Володимир Биков, але відкликав свій проект через публічну критику. Вдруге конкурс оголосили у березні 2018 – тоді на розсуд журі представили 10 ескізів. Переможця також не змогли визначити і конкурс відмінили. Із лютого 2017 року у сквері лежить кам’яна брила – на якій є напис «тут буде пам’ятник Героям Майдану».

Ми намагалися поспілкуватися з Володимиром Никоненком. До 27 листопада минулого року він очолював комунальне підприємство «Архітектура. Будівництво. Контроль». Саме воно розробляло проектно-кошторисну документацію для цього скверу – гроші за проект підприємство отримало 25 жовтня – за місяць до звільнення Володимира Никоненка. В екс-директора ми хотіли дізнатись – чому об’єкт обрахували на 1 млн  357 тис грн – що вплинуло на це. Чоловік говорити з нами відмовився, сказав «такі ціни».