У сумські школи за тиждень набрали чверть майбутніх першокласників

17:33, 8 кві. 2019
 
У сумські школи за тиждень набрали чверть майбутніх першокласників

За тиждень школи Сум набрали до перших класів 847 учнів із запланованих понад 3 тисяч. Всього буде 111 перших класів у 37 закладах загальної середньої освіти. Набір дітей триває з 1 квітня до 31 травня.

Цього року зарахування до першого класу у всіх школах має відбуватися на безконкурсній основі. Це прописано у Наказі міністерства освіти «Про порядок зарахування і відрахування учнів в загальноосвітніх навчальних закладах». В ньому сказано, що першочергово зараховуються діти, які проживають на території обслуговування. Її визначає засновник закладу – в більшості сумських шкіл це Сумська міська рада.

Сумська початкова школа №30 цього року вперше отримала район обслуговування. Раніше дітей сюди зараховували з усіх районів Сум за результатами співбесіди, минулого року конкурс сюди був близько 3 дітей на одне місце першокласника. З 1 квітня подано 50 заяв, більшість за місцем проживання. Набирають 4 перших класи, 120 учнів.

Лариса Сопіна – директор Сумської  спеціалізованої школи №30 «Унікум»

"Подати сьогодні заяву – це не значить бути зарахованим,  зарахування відбудеться 31 травня, при умові, що будуть всі документи. На вільні місця можуть претендувати ті, хто подав заяву не за місцем проживання. 31 травня, коли ми напишемо наказ про зарахування, ми будемо бачити, є в нас вільні місця чи немає. Якщо вони є, ми оприлюднимо на сайті, і ті, хто подав заяви не за місцем проживання, але до 31 травня, можуть претендувати на ці місця. Якщо це буде 5 вільних місць, а на них буде подано 150 заяв хто б хотів, то в такому випадку визначається дата. Присутні всі батьки, які б хотіли попасти до нас у школу – і витягуються жеребки – кому як пощастить.   

У всі школи 31 травня зараховують за місцем проживання, 15 червня – за результатами жеребкування. На вільні місця прийматимуть протягом літа.

Світлана Пантюшенко – головний спеціаліст управління освіти і науки Сумської міськради

Якщо дітей буде більше по території обслуговування, перш за все директор, керівник закладу повинен вжити заходів щодо раціонального використання приміщень свого закладу. Якщо такого не зроблять директори, тоді вони пишуть до управління освіти лист, і управління освіти буде розглядать це питання, і остаточна дія – це відкриття додаткового класу

Подавати документи можна в кілька навчальних закладів.