На Сумщині близько 800 багатодітних родин написали заяви на отримання допомоги

15:55, 12 кві. 2019
 
На Сумщині близько 800 багатодітних родин написали заяви на отримання допомоги

З першого квітня до відділів соціального захисту Сумської області звернулося близько 800 людей за допомогою для багатодітних родин. Збільшили її за Постановою Кабміну від 13 березня 2019 року.


Світлана Лисенко – багатодітна мама. Має трьох доньок.


Світлана Лисенко, багатодітна мати, розповіла:


«Я вже оформила документи, подала необхідну заяву, копії, ксерокопії свідоцтва про народження. У мене все це прийняли й сказали зателефонувати за деякий час, тому що програма не була ще прийнята про цю допомогу. Я подала документи 9-го квітня. І тепер чекаю».


Жінка не працює – у декретній відпустці. Доглядає за близнючками – їм 3 роки. Старшій доньці – 10… Ольга Лемішко подає документи сьогодні.


Ольга Лемішко, багатодітна мати, розповіла:


«У мене троє дітей старшому влітку буде 9, середній буде 7, а найменшому днями буде 4 рочки. Звернулася за допомогою, бо у наш час складно з багатьма дітьми, коли я не працюю, утримувати їх і ця допомога – це полегшує наш стан трішки».


На кожну третю і далі дитину до 6 років дають одну тисячу сімсот гривень. Виплачують не автоматично – слід писати заяву. Додати паспорт батька-заявника, посвідчення багатодітної родини, оригінали та копії свідоцтва про народження кожної дитини, а також номер рахунку у банку.


Ірина Лагіренко, заступниця директора департаменту соцзахисту населення Сумської міськради, розповіла:


«Ті громадяни, які звернуться за призначенням такої допомоги протягом квітня, травня і червня мають право на призначення допомоги починаючи з квітня. Тобто до квітня ми таку допомогу не виплачували, бо не було у нас законодавчих підстав, а вже починаючи з квітня включно по червень всі хто буде звертатися, якщо це не новонароджені дітки, ми будемо виплачувати починаючи з квітня місяця».


На обліку соцзахисту міста 830 багатодітних родин, у яких є діти до 6 років. З них 360 сімей звернулися за отриманням грошей, які, за словами Людмили Мусіяки, можуть вплинути на інші виплати.


Людмила Мусіяка, заступниця директора Департаменту соцзахисту населення Сумської облдержадміністрації, розповіла:


«Ця виплата буде враховуватися у доходи при призначенні чи визначені права на інші види соціальної підтримки. Це може бути допомога малозабезпеченим сім’ям, це субсидія, це такі загально відомі і дуже поширені види допомоги, які ми надаємо населенню. Тому зараз люди, які планують отримувати цю допомогу, я не кажу, що вони можуть втратити, але є ризик втратити в тій чи інший мірі інші види допомоги».


За словами Людмили Мусіяки, до соцзахисту області надійшло 780 звернень від багатодітних сімей. Усього на Сумщині 5 тисяч таких родин.


Ми запитали в експертки групи «Реформа фінансового сектору та пенсійної системи» Реанімаційного пакета реформ Галини Третьякової, як вона оцінює такі новації.


ГАЛИНА ТРЕТЬЯКОВА, ЕКСПЕРТКА ГРУПИ «РЕФОРМА ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ ТА ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ» РПР (М. КИЇВ), розповіла:


«Мета – запобігання тому, що коли в родині народжується дитина, щоб родина не стала бідною. Така програма багатодітним родинам не призведе до вибуху демографічного, а вона є запобіганням того, щоб ці родини бідними».