Мешканці п’яти сумських новобудов живуть без вуличного освітлення

16:26, 12 кві. 2019
 
Мешканці п’яти сумських новобудов живуть без вуличного освітлення

Раніше ці будинки утримував ЖЕК. Нині тут об’єднання співвласників. Лад наводять самотужки.

"Ми хоч щось намагаємось зробити для нашого благоустрою, але ми не можемо зробити освітлення, ми не можемо самі поставити стовпи", - розповідає Ірина Манько, мешканка будинку №158/4 по вул. Кондратьєва.

Її сусід - Дмитро Юрченко - додає: дорога, яка веде до їхніх будинків, розбита.

"За вісім років розбили всю дорогу по нашій території, асфальт був неякісний. В одному виїзді дорога просіла. В іншому стирчить арматура, дорогою вже не можливо користуватися", - говорить Дмитро Юрченко, мешканець будинку №158/2 по вул. Кондратьєва.

Житло просив звести Сумський національний аграрний університет. За погодженням із Міносвіти, розповів проректор вишу, права замовника і забудовника передали ТОВ "БВКК «Федорченко»".

"Якщо у проекті нема, то його і нема. А чому його у проекті нема? - тому що в ті роки, а це було десь 2009-2011, були архітектурно-планувальні завдання. І в цьому завданні ці моменти не були прописані, звісно, нема проекту, і воно не виконувалось. Якщо освітлення вуличне є, вони не прописують. Поруч розташована школа - там повинно бути освітлення", - розказав UA: Суми заступник гендиректора з капбудівництва ТОВ «Будівельна виробничо-комерційна компанія «Федорченко» Олександр Балюк.

У цих будинках викладачі аграрного отримали 31 квартиру. За певних умов, говорить проректор, готові збудувати дорогу.

"Університет міг би і сам, якби місцевий бюджет дав субвенцію, бо вистачає і сил, і потужностей: університет щороку перераховує ПДФО у місцевий бюджет. За 2018 рік – більше 17 млн грн. За І квартал цього року – біля 5 млн.", - говорить проректор СНАУ Микола Коваленко.

Що вартує відремонтувати дорогу, у Департаменті інфраструктури міста не рахували. Ціна освітлення – півмільйона гривень. Про них люди мають попросити управління капітального будівництва, - розповів  Віктор Павленко.

"КП «Міськсвітло» провело обстеження. З’ясували, що взагалі нема підведення електрики. Тобто, потрібно робити нове будівництво. Що стосується дороги, яка там у вкрай занедбаному стані, - пишуть звернення, ми включаємо у список, коштів вистачає – робимо у цьому році", - повідомив в.о. директора Департаменту інфраструктури м. Суми Віктор Павленко.

Першу багатоповерхівку на цій території збудували у 2011 році. Зараз тут 5 будинків, де мешкає 377 родин.