На День космонавтики у Сумах колишній Байконурівець передав до музею ілюмінатор супутника

17:50, 12 кві. 2019
 
На День космонавтики у Сумах колишній Байконурівець передав до музею ілюмінатор супутника

У день працівників ракетно-космічної галузі ветеран космодрому «Байконур» сумчанин Віталій Кондратенко зробив подарунок Охтирському музею космонавтики. Передав до експозиції скло ілюмінатора військового супутника, який випробовували для фотозйомки поверхні Землі.

Віталій Кондратенко родом із Сумщини. Після закінчення Ленінградської воєнно-космічної академії імені Можайського, потрапив на космодром «Байконур»: 

«Мене було направлено в підрозділ, який займався ближнім космосом, не пілотованими космічними апаратами. І перша моя участь у цій роботі почалася з підготовки до запуску космічного апарату «Прогноз».

 

Після демобілізації працював у Сумському філіалі Харківського політеху (нині Сумський державний університет), там випробовували скло для космічних апаратів. Скло для ілюмінатора мало не втрачати оптичних можливостей, бути міцним і легким водночас, розповідає ветеран космодрому «Байконур» Віталій Кондратенко: 

«Йшло фотографування поверхні Землі, і щоб воно не було спотвореним, щоб прозорим це скло було, ні в магнітному полі, ні при перепадах температур не змінювало своїх характеристик. Щоб знімки не мали оптичних дефектів. Бо користі вони не принесуть. Це зразок одного з таких варіантів скла ілюмінатора».

 

А це Охтирська школа №2, де діє єдиний в області музей космонавтики. Саме йому Віталій Кондратенко хотів зробити подарунок. Сам приїхати не зміг. Лінзу від військового супутника, яка проходила випробування в Сумському філіалі Харківського політехнічного інституту у 80-их роках минулого століття ми передаємо до Охтирського музею космонавтики.тВідкрили його 30 років тому у місцевій школі. Розповідає учениця Охтирської школи № 2 Яна Мірошниченко

«Історія розвитку нашого музею починається в далекому 1961 році, коли житель планети Земля Ю.О. Гагарін став посланцем людства у Всесвіті. Саме тоді рішенням Охтирської міської ради Охтирській середній школі № 2 було присвоєно звання імені 1-го космонавта планети. Прешим директором була О.В. Долгошея, яка тривалий час працювала та жила на Байконурі».

 

В експозиції музею є брошура з дарчим написом внучатої племінниці Ціолковського, зразки їжі космонавтів, елементи обшивки космічного корабля багаторазового використання «Буран», зйомні частини космічного корабля «Союз» – всього понад 800 предметів. Окрема експозиція присвячена першому і єдиному українському космонавту часів Незалежності Леоніду Каденюку. Розповідає учениця Охтирської школи № 2 Єлизавета Мовсисян

«Саме 19 листопада 1997 року на борту «Шатла», разом з представниками Америки та Японії він вирушив до космосу. І дуже цікаво, що Леонід з собою в космос взяв герб та прапор України і «Кобзар» Шевченка».

 

Поспілкуватись з директоркою музею нам не вдалося – з учнями вона сьогодні у Харкові. Говорить учениця школи № 2 Маргарита Сергієнко

«Зараз у Харкові проходять «Гагаринські читання» на які поїхали директор цього музею та вчитель фізики, це Логвиненко В.В. та мій однокласник Вавілов Даніїл. Він поїхав з проектом, який зробив сам, він змоделював проект марсоходу і на даний момент він захищаю свою роботу».

 

Нагадаю, 12 квітня 1961 року Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше у світі облетів орбіту Землі. У Сумах на заводі «Електрон» (перетвореного у «Селмі»), який не працює близько 10 років, для космічної галузі виготовляли мас-спектрометри – це прилади для аналізу зразків космічних матеріалів. А на машинобудівному об’єднанні (колишньому Фрунзе) – робили ферми стартових майданчиків для космодрому «Байконур». Від минулого року це виробництво також не працює.