На Сумщині ділять землю

17:22, 15 кві. 2019
 
На Сумщині ділять землю

Село Кашпури Роменського району. Понад 2 з половиною гектари землі тут останні 30 років обробляє державне  підприємство дослідного господарства «Іскра». Воно підпорядковується Інституту сільського господарства  північного сходу, що в селі Сад Сумського району.

ЛЮДМИЛА САМОЙЛЕНКО - ДИРЕКТОРКА  ДП ДОСЛІДНОГО ГОСПОДАРСТВА «ІСКРА»

"Ми тут вирощуємо і озиму пшеницю, насіння, гречку, ячмінь. На паї розадаємо.  Були дозвільні, документи, що  були дійсні на 2015 рік. Були кадастрові номера. Потім змінилося трохи законодавство, і потрібно було обновити документи. І тепер ми 3 роки судимося, щоб нам по останній моді видали документи".

ВІКТОР КАБАНЕЦЬ - ДИРЕКТОР ІНСТИТУТУ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ПІВНІЧНОГО СХОДУ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ

а вихідні дні в суботу приїхало інше підприємство – заключило з ними договори, без межевих знаків, без повідомлень, і почали обробляти землю – не попередивши. Ми вважаємо, що це пряме рейдерське захоплення державної землі. Є рішення суду про те, щоб Держгеокадастр видав дозвіл на розробку технічної документації. Щоб дані землі закріпити за дослідним господарством «Іскра», але в них на це своє бачення."

Директор агрофірми «Довіра-2008» Олександр Петренко каже, що його підприємство отримало цю землю два місяці тому.

Олександр Петренко – директор ТОВ «Довіра-2008»

"Цю землю отримали учасники бойових дій, уклали з нами договори, ми їм запропонували умови – і обробляємо зараз цю землю"

За інформацією заступника директора інституту сільського господарства Володимира Шахова, причина конфлікту – відсутність документів за оновленим законом від 2013 року.

 

Нині за цю землю та інші, які використовує інститут, тривають суди. Їх кілька – адміністративні та господарські. Позиція управління Держгеокадастру у цій історії така.

Ольга Гречка – речниця Головного управління Держгеокадастру у Сумській області

"Проведеною Головним управлінням Держгеокадастру в Сумській області в 2017 році перевіркою встановлено, що ДП Дослідне господарство «Іскра» використовує земельні ділянки самовільно, без рішення уповноваженого органу про надання їх у користування. В цьому році рішенням Господарського суду Сумської області відмовлено ДП Дослідне господарство «Іскра» у визнанні за підприємством права постійного користування земельними ділянками. Рішення набрало законної сили. Таким чином, ДП Дослідне господарство «Іскра» використовує земельні ділянки з порушенням земельного законодавства."