На Сумщині створюють «Парк радянського періоду»

17:42, 17 кві. 2019
 
На Сумщині створюють «Парк радянського періоду»

У Путивльському районі створюють музей « Парк радянського періоду». Збирають там бюсти та скульптури діячів радянської доби. Мають таких вже понад 30, ще 20 – не встановлених. Планують його відкрити восени.

Знаходиться парк за 13 км від міста Путивль на території Путивльського державного історико-культурного заповідника, що в Спащанському лісі.

Скульптури почали збирати три тому – після початку Декомунізації. Першим став пам’ятник Володимира Леніна з центральної площі міста Путивля. Усього встановлених скульптур та бюстів, які належать цьому радянському діячу в музеї дванадцять.

"Ось виникла така ідея створити музей, який репрезентував радянську епоху з наукової точки. Тобто виважено, без політичних нашарувань. Найбільш у нас пам’ятників Леніну, бо їх було найбільше встановлено. Але є інші пам‘ятники іншим державним радянським діячам. Ми презентуємо радянську епоху, тому зараз у нас на подвір‘ї знаходиться бюст Юрія Гагаріна", – каже завідувач музею Ілля Денисенко. 

Експонати до музею під відкритим небом привозили з Сумської, Полтавської та Чернігівської областей. Серед експонатів – пам’ятники Воровському, Леніну, Сталіну тощо.

"Сталіна знайшли в Роменському районі. Справа в тому, що пам’ятник Сталіну знайти зараз важко, бо вони були декомунізовані ще за радянського часу. Ось були колгоспи імені різних радянських діячів. Дуже часто, ще до процесу Декомунізації вони були зняті, лежали десь по підвалах", – каже Ілля Денисенко.

Це п’ятий музей в заповіднику. За весь час на створення та облаштування музею було використано понад 400 тис. грн – каже директор заповіднику Сергій ТУпик.

"Половина цієї суми – це кошти з обласного бюджету, а частина коштів, десь близько 100 тис. була субвенція з районного бюджету. 50 тис. грн було спонсорських коштів. Це кошти пішли на транспортування і монтаж пам’ятників. Придбання матеріалів, каменю, цементу, піску. Будівництво постаментів, ремонт пам’ятників", – директор Путивльського державного історико-культурного заповідника Сергій Тупик. 

Весь комплекс заповідника належить до комунальної власності Сумської обласної ради. Скільки саме коштів виділяється на утримання як заповідника, так і музею ми намагались дізнатися в Управлінні коммайна Сумської обласної ради. Там сказали, що розпорядником коштів є управління культури Сумської облдержадміністрації. В управління нам повідомили, що сьогодні керівники знаходяться в Києві.