Борги за комунальні платежі у Сумах зросли з початком монетизації

17:56, 17 кві. 2019
 
Борги за комунальні платежі у Сумах зросли з початком монетизації

З початком монетизації зросла заборгованість населення перед сумськими постачальниками комунальних послуг. Зокрема, за місяць кількість боржників перед «Сумитеплоенерго» збільшилася на 4 тисячі, а «Сумигаззбут» не отримав оплату від 8 відсотків субсидіантів. Про те, як стартувала монетизація в Сумах і чому деякі субсидіанти мають заборгованість перед комунальниками – далі у сюжеті.

"Я навчаюся в педагогічному університеті. Спершу за лютий ми отримали субсидію на руки, звернувшись до відділу Ощадбанку, а ось уже за березень ми отримуємо субсидію на карточку Ощадбанку" - сказав Юлія Ровінець – студентка, мешкає у гуртожитку

За інформацією обласного департаменту соцзахисту населення, на Сумщині готівкою субсидії отримує 166 тисяч громадян. Майже 24 тисячі - у безготівковій формі, тобто гроші надходять в Ощадбанк, який перераховує їх постачальникам послуг.

На підприємстві «Сумитеплоенерго» з початку введення монетизації до 15 тисяч старих боржників додалося 4 тисячі нових - з числа тих, хто почав отримувати субсидію готівкою.

"Станом на 1 квітня ми маємо приріст дебеторської заборгованості, на сьогодні близько 4 тисяч особових рахунків на суму 2,5 млн.гривень, які не сплатили за отримані послуги. У разі наявності заборгованості на суму понад 340 гривень, субсидія таким споживачам не буде призначена на наступний період" - Вікторія Врублевська – заступниця директора департаменту «Енергозбут» ТОВ «Сумитеплоенерго»

Субсидії у безготівковій формі «Сумитеплоенерго» отримує через Ощадбанк без затримок, сказала Вікторія Врублевська. Кошти за 1200 субсидіантів надходять відповідно до договору. Такі угоди мають не всі сумські постачальники комунальних послуг, розповіла начальниця відділу соцгарантій обласного Департаменту соцзахисту населення Валентина Соболєва.

"Газове господарство не заключило договір із «Ощадбанком», тому люди в грошовій формі не мають можливості отримати субсидію по сумі газопостачання. Люди можуть сплачувати частину за надану послугу, і в кінці опалювального періоду по закінченню травня, в червні буде видно, яка сума коштів залишилася у громадян на їх особових рахунках в Ощадбанку, вони мають можливість використати ці кошти за власним розсудом, тобто сплатити також за послугу газопостачання у повному обсязі" - сказала Валентина Соболєва – начальниця відділу соцгарантій Департаменту соцзахисту населення Сумської облдержадміністрації. 

"Це обумовлено тим, щоадавачі послуг повинні сплачувати 0,7 відсотка комісії за перерахування субсидійних коштів на свої рахунки. Для нас це дуже велике економічне навантаження, даний процент не передбачений у тарифі на постачання і у загальній структурі ціни, тому на сьогодніяшній день ми звернулися до уряду з тим, щоб внести зміни до постанови Кабміну ….за перерахування субсидійних коштів" - Ольга Федоренко - начальник відділу розрахунків ТОВ «Сумигаз Збут»

На підприємстві «Сумигаззбут» розповідають, що 4% від монетизованих субсидій залишаються в Ощадбанку через відсутність договору, а 8 відсотків субсидіантів за останній місяць припинили платити за газ. Голова Асоціації ОСББ Сумщини Роман Гученко розповів, що співпрацювати з банком їм невигідно.

"ОСББ мають відкрити рахунки, платити додаткові комісії коштами власників за субсидію, яку будуть отримувати субсиданти. Має бути – кошти даватися живими грошима співвласникам, і не ОСББ, ні інші підприємства в цьому участі приймати не повинні, оскільки субсидії, пільги – це державна допомога, і вона має надаватися як допомога при народженні дитини чи пенсія. Якщо ми будемо платити додаткові комісії, якщо ми будемо робити зайві рухи, то все це маємо платити або бухгалтеру, банку маємо платити комісію, і за рахунок цього получається, що ті люди, які не отримують субсидію, зі своєї кишені будуть платити за тих, хто субсидію отримують" - сказав Роман Гученко – голова Асоціації ОСББ Сумщини