Сільським амбулаторіям привезли машини

18:14, 18 кві. 2019
 
Сільським амбулаторіям привезли машини

Нові авто сьогодні показали представникам тринадцятьох сільських амбулаторій. Машини придбані за гроші державного бюджету – тобто платників податків країни. Вартість одного – майже півмільйона. Працювати по місцю призначення машини почнуть за місяць. Новенькі тринадцять «Рено Дастер», придбані цього року. Кожен із них вартує 482 тис грн. Ключі та документи обласне керівництво передає фельдшерам і сільським головам, де з минулого року будують амбулаторії. Говорить начальник управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Сергій Бутенко

«Ми почали будівництво тринадцяти амбулаторій по всій області, а також сьогодні ми презентуємо, відповідно, придбані за державні кошти, до цієї програми 13 автомобілів, які ми сьогодні вручили керівникам громад і лікарям. З виборами це не пов’язано, тому що амбулаторії будуються і будуть після виборів будуватись».

10% вартості амбулаторій мають профінансувати місцеві громади. Говорить голова Бездрицький сільський голова Олександр Маркін

«Ми мільйон вклали власних коштів, решту, це область і держава – державні кошти.

Кор.: – А скільки дала держава?

О.Маркін:  – Порядка 5 мільйонів дала з областю разом. Проект 6 млн вийшов».

Поїдуть машини на виклики після 19 травня – після сесії обласної ради. Поки-що лікар і фельдшер села Бездрик їздять на десятирічній «Ниві», за словами Сергій Бутенка новий «Рено Дастер», який їм мали сьогодні передати, має іще пройти реєстрацію в органах поліції. Говорить фельдшер амбулаторії с.Бездрик Андрій Обозний: 

« Машина, в принципі, уже старенька, потребує великих вкладень, нещодавно провели ремонт двигуна. Сьогодні нам була вручена документація і ключі на автомобіль «Рено Дастер» новий, сподіваємося, що він стане нам в нагоді. Машина добротна, машина 4Х4, бензиновий двигун і сподіваємось, що послужить нам не один рік».

Нову амбулаторію у селі Бездрик мали відкрита за півтора місяці - наприкінці травня, але, каже місцевий лікар Роман Грибань, не встигнуть. Зараз працюють у старому приміщенні, що належить місцевому заводу продтоварів. Більшість обладнання радянського зразка. Говрить лікар амілаторії с.Бездрик Роман Грибань:

«Дане приміщення 1912 року будівництва, досить старе – більше 100 років. Працює тут 10 чоловік персоналу – один лікар і медичний персонал. Кабінети деякі суміщаються, наприклад, кабінет щеплень, кабінет маніпуляційний, процедурний – це у нас один кабінет, тому що немає змоги виділити окреме для цього приміщення».

За словами Сергія Бутенка, усього на Сумщині потрібно збудувати 28 амбулаторій. Перші 13 – зведуть в об’єднаних тергромадах.

Чому громада Бездрика вклала 17% у будівництво своєї амбулаторії, а не 10%, пояснив нам головний спеціаліст управління капітального будівництва обладміністрації Іван Нефьодов:

«Виділялися кошти у 2018 році, було заплановано 20%, тобто 20% повинні надавати місцеві громади. Коли зробили проект і отримали експертні звіти, то там сума зросла. Тому було прийнято рішення на комісії в Мінрегіоні по збільшенню коштів на виділення будівництва амбулаторій і було зазначено, щоб суми були у нас не менше 10%. Тому, при перерахуванні, ми можемо бачити таку тенденцію, що по Бездрику вийшло залишилась сума виділених коштів у розмірі 17%, але вона залишилась тою, яка була передбачена у 2018 році – 1 млн грн.»

Закон «Про підвищення доступності і якості медичного обслуговування у сільській місцевості» був прийнятий Верховною Радою минулого року. Ті громади, які мали бажання і кошти – першими почали працювати за цією програмою. Це Степанівська та Бездрицька ОТГ. За типовим проектом модульного типу в області будуються два типи амбулаторій – на одного-двох лікарів і на три-чотири лікарі. Одна амбулаторія має бути оснащеною новим телемедичним обладнанням вартістю у 110 тис грн. Загалом Сумщина на 13 амбулаторій отримала 51 млн грн. з державного бюджету, 14 млн – дали місцеві громади.