Міська рада оприлюднила Детальний план території 12 мікрорайону у Сумах

18:01, 27 кві. 2019
 
Міська рада оприлюднила Детальний план території 12 мікрорайону у Сумах

У Сумах оприлюднили Детальний план території 12-го мікрорайону. Від середи, 24 квітня, він у вільному доступі на сайті міської ради. Йдеться про частину вулиці Інтернаціоналістів і частину житлової зони Героїв Крут – вільні від забудови.

На малюнку зображені як існуючі, так і майбутні об’єкти. Серед них - нові садок і школа. Перший розрахований на 160 місць - на кресленні його розмістили за 20м від існуючого садка №2 - «Ясочка». Йдеться про територію, де поруч стоїть кілька нових будинків, які звела фірма «Федорченко», і триває будівництво інших.

Також на малюнку є земля, де у листопаді торік депутати погодили будівництво житлового будинку для прокуратури. За документами, 68 соток віддавали під одну багатоповерхівку. В оприлюдненому детальному плані території – їх три – на понад 250 квартир.

На пустирі планують школу з навчальною зоною, зоною для досліджень та стадіоном. Розраховують на 1050 учнів - 8 років тому у програмі розвитку мікрорайону говорили про школу вдвічі більшу.

На думку голови обласної організації Спілки архітекторів України Олега Павленка, те, що проектують, не відповідає потребі та первісному завданню: як для мікрорайону, де зводять нове житло, з населенням у понад 20 тис людей.

"Відповідно до тієї чисельності населення, що є в 12 мкрн, оцієї території для д/с дуже замало. Детальний план території, який я побачив на сайті міської ради, він суперечить рішенню, яке прийняла міська рада. Міська рада прийняла рішення про розробку ДПТ на мікрорайон, який складає 44га. В завданні на проектуванні було визначено 17га, в реальності те, що виставлено, розроблено на 12га і, я думаю, це на ту територію, яка має комерційний інтерес тієї організації, яка оплатила ДПТ", - говорить Олег Павленко.

Оприлюднений Детальний план території 12-го мікрорайону – проектний документ, який пропонують для обговорення. Зауваження та пропозиції приймають в управлінні архітектури. Подавати їх можна до 24 травня включно.

Допоки цей термін не сплине, та не відбудеться містобудівна рада, начальник міського управління архітектури Андрій Кривцов коментувати документ відмовляється.

"Вам на камеру я нічого зараз відмовляюсь що небудь зараз коментувати. Хай люди спочатку напишуть листи – тут багато буде листів по 12 мікрорайону, пропозицій і таке інше", - сказа він.

Робило креслення – ТОВ "БК" Баннерстор Україна". Оплачувала роботи ТОВ «Топаз» - за умовами тристороннього договору, сказав головний архітектор. Керівники обох приватних компаній спілкуватись з нами не стали.

Директор ТОВ "Топаз" Микола Сіроштан сказав: "Усьому свій час".

Керівниця ТОВ "БК "Баннерстор Україна" Галина Кравченко: "Телефонуйте після свят".

Детальний план території 12-го мікрорайону в Сумах розроблюють з 2015 року - після того, як право забудувати 4,4га землі на вулиці Інтернаціоналістів, 35 передали фірмі «Федорченко». Остання взялась добудувати там квартири, які не змогло звести «Номак-Інвест» за програмою молодіжного житлового кредитування. У квітні 2016 року на містобудівній раді фірма «Федорченко» запропонувала детальний план території частини 12-го мікрорайону – представляв його головний архітектор проекту Андрій Магеря - тоді цей документ забракували.