Спеціальна комісія вирішуватиме подальше співіснування Сумської школи № 12 та гімназії № 1

18:39, 7 тра. 2019
 
Спеціальна комісія вирішуватиме подальше співіснування Сумської школи № 12 та гімназії № 1

Сумську школу № 12 та першу гімназію, які ділять на двох одне приміщення у центрі міста, будуть розділяти. Так вирішила спеціальна депутатська комісія.

У березні обидва навчальних заклади перевірила міністерська Служба якості освіти і виявила невідповідність санітарним нормам. Говорить директорка Сумської школи № 12 Ірина Губська

«Існують такі санпіни – санітарно-гігієнічні вимоги, до облаштувань приміщень дитячих навчальних закладів і до приміщень початкової ланки і відповідно до цього діти молодшої ланки не можуть бути підняті ніж другий поверх. У нас 1-2-гі класи і 3-4-ті, звичайно, знаходяться на 3-му поверсі. Ми уже на стільки були заручниками таких некрасивих ситуацій, коли намагалися нас поставити, тому ми б скоріше не об’єднувалися».

 

Директорка 12-ої школи бачить вирішення проблеми у роз’єднанні двох навчальних закладів. Директорка гімназії № 1 Катерина Бондарєва пропонує вирішити це так: 

«Ми маємо Технічний клуб на Холодногірській, він же, мабуть, зараз пустий. Чому б не вивести початкову ланку і меру міста взяти цей технічний клуб під класи початкової ланки 12-ої школи».

 

Голови батьківських комітетів обох навчальних закладів бачать вирішення питання різними шляхами. Говорить голова батьківської ради гімназії № 1 Ірина Панасовська

«Чому не знайти в місті нашому приміщення, яке є окреме і в якому будуть знаходитись діти перших класів, які повинні спати, гуляти окремо. І діти захищені від старших дітей, і батьки спокійні будуть».

 

Говорить голова батьківського комітету Сумської школи № 12 Олександр Степаненко

«Ми, як батьки, зацікавлені в розвитку наших дітей і зацікавлені в тому, щоб діти наші отримували комфортні умови для навчання і гідну освіту. Тут є два вирішення питання: або треба виділити якісь приміщення – навчальні класи, в яких будуть займатися діти початкових класів на першому поверсі, або, взагалі, це питання потрібно раз і назавжди вирішити – роз’єднати ці два навчальні заклади в двох окремих будівлях, або ж об’єднати їх».

 

У зв’язку з перевіркою Міністерства, управління освіти міста звернулося до депутатської комісії з гуманітарних питань Сумської міськради. Говорить заступник голови цієї комісії Денис Бутенко

«10-го квітня відбулася комісія, тому що 9-го квітня надійшов лист від Управління освіти щодо питання перерозподілу приміщень між 12-ою школою та першою гімназією. Два освітніх заклади не можуть бути розміщені в одному приміщенні. На комісії було заслухано представників освіти і було вирішено питання про винесення цього питання на сесію Сумської міської ради».

 На найближчій сесії Сумської міськради депутати мають розглянути питання про створення спеціальної комісії з числа освітян та батьків, щоб вирішити подальшу долю навчальних закладів. Історія роз’єднання почалася з рішення виконкому Сумської міськради у серпні 1993 року. І тоді ж, відділом освіти, був виданий наказ про реорганізацію 12-ої школи у школу та гімназію з двома адміністраціями. За цим наказом частина кабінетів, спортивна та актові зали, їдальня були спільними. Сьогодні керівники школи та гімназії не спілкуються одна з одною.