Книгу «Поезія» у рамках проекту «Сумщина. Велика спадщина» презентували у Сумах

18:34, 14 тра. 2019
 
Книгу «Поезія» у рамках проекту «Сумщина. Велика спадщина»  презентували  у Сумах

Книгу «Поезія» у рамках проекту «Сумщина. Велика спадщина»  презентували у Сумському педуніверситеті. Це друга книга, яку видали до 80-тиріччя створення області. Ювілейну дату відзначають впродовж року, і планують видати загалом 7 тематичних книг про земляків. До книги увійшли біографії та вірші вісімдесяти одного письменника Сумщини.
«Творча група саме цієї книги склалася з голови спілки письменників Сумщини Олександра Вертіля, він же був одним з укладачів «Сучасної» частини і трохи «Спадщини», Юрій Васильович П`ятаченко – це взагалі знавець», - говорить письменник Євген Положій.
«Це цінне надбання, оскільки для підготовки конспектів уроків, наприклад з української  літератури, ми не маємо можливості, у контексті літератури рідного краю, знайти ні поезії, ні біографії, ні самих митців. Ми не знаємо свого коріння й тих, хто працює саме на Сумщині», каже студентка СумДПУ Анастасія Симончук.

Книгу видали накладом у 700 екземплярів. Заплатили за неї майже 200 тис грн з бюджету області.

Книгу передали школам і бібліотекам області. У продажу вона не буде.Ми запитали у експерта з видавничої справи Раїси Вороненко про якість друку книги, оформлення та її собівартість.

«Фіолетовий, жовтий, чорний, але разом з тим це повнокольоровий друк. Повнокольоровий друк – це не простий друк. Якщо говорити відверто і про папір, і про поліграфію, і про обкладинку – тверде переплетення, ясна річ, що вона недешева. Не прораховувала її, але ця книга коштує не менше 400 грн при накладі 700 примірників, як тут вказано».

Збірку видала сумська приватна фірма «Видавництво «Університетська книга». Собівартість одного примірника – 284 грн. Це – друга книга, яку вони виготовили у рамках проекту про культурну спадщину Сумщини. Першу книгу презентували у січні цього року. Вона розповідає про земляків-художників. Наклад –тисяча примірників. Із бюджету області за неї віддали так само 199 тис грн. Чому сума договорів однакова, а кількість книг та їхня якість різна – розповів засновник видавництва Родіон Кочубей.

«Вартість друку, що однієї книжки тисяча примірників, але кольорової та меншого обсягу, та іншої книги, яка надрукована у два кольори, але більшого обсягу -  вона майже однакова, окрім поліграфічної частини є ще підготовка макету, звісно, що книжка менша і макет коштує менше. Книжка більша майже у півтора рази, макет у півтора рази більший».

Замовником першого видання була обласна Спілка художників України. У відкритих джерелах – зокрема, на порталі закупівель Прозорро та на єдиному порталі використання публічних коштів Е-дата інформації про закупівлю послуги та укладений договір на виконання замовлення відомостей немає. Як розповів Родіон Кочубей, угоду на друк видання «Образотворче мистецтво» підписали у жовтні 2018 року. За замовлення з ними розрахувались.