На Сумщині під час ЗНО з математики зареєстрували чотири порушення

17:11, 21 тра. 2019
 
На Сумщині під час ЗНО з математики зареєстрували чотири порушення

33 завдання, три години на їх виконання. Першою на зовнішньому незалежному оцінюванні майбутні абітурієнти складають математику.
Збираються майбутні абітурієнти біля пункту проведення тестування заздалегідь. Їх сюди має прийти понад 260.

Інна Бердіна, класний керівник (Великописарівський р-н), розповіла:
«Добиралися дві години, привезла 5 учнів, тих, хто здає математику. Взагалі в класі сім. Здають п’ятеро. Щоб не хвилювалися, уважно читали завдання, вчитувалися».

Ті, хто складатиме тестування, говорять: готувалися до нього впродовж року.

Ольга Гопко, майбутня абітурієнтка, розповіла:
«Я здаю математику для того, щоб скласти державну підсумкову атестацію. Дуже багато довелося повторити, особливо зі школи, дуже багато формул, але я сподіваюся, що все буде добре».

Владислав Пономаренко, майбутній абітурієнт, розповів:
«Маю надію, що здам ЗНО».

Альона Сира, майбутня абітурієнтка, розповіла:
«Цілий рік нас готувала шкільна вчителька».

Антон Тверизовський, майбутній абітурієнт, розповів:
«Я обрав математику, бо я її люблю, і все ж таки фізмат, це клас із поглибленим вивченням фізики та математики, тому я обрав математику. Немає нічого неможливого».

За півгодини до початку тестування учасники йдуть до аудиторій. Їх у цьому пункті проведення 18.

Наталія Долгова, інструкторка, розповіла:
«На столах в абітурієнтів повинні лежати тільки паспорт, сертифікат ЗНО, де робиться позначка про явку на сьогоднішнє тестування, також ручка і дозволяється мені з собою пляшечку з водою».

На виконання 33-ох завдань з математики учасники мають 180 хвилин. Дехто впорався швидше.

Денис Білокопит, майбутній абітурієнт, розповів:
«Писав одну годину десять хвилин. Складного не було нічого, виконував завдання, які розумів – ті й написав. Знаю, що поріг перейшов, менше середнього, середнє».

Єлизавета Яковенко, майбутня абітурієнтка, розповіла:
«Завдань я зробила повністю тридцять, а останні, найважчі, я не зробила».

Валерія Коломієць, майбутня абітурієнтка, розповіла:
«Я гадала, що буде складніше. Пробний тест був складніший ніж цей».

Роман Васькін, відповідальний на пункті тестування, розповів:
«На математику зареєстровано було сьогодні на пункті тестування 261 особа, не з’явилося тільки 8 осіб. Це 3% від загальної кількості учасників тестування. Також під час технологічної перерви був видалений один з учасників тестування за те, що він мав при собі телефон. Телефон був вимкнений, але все одно за правилами учасники тестування не мають права при собі мати ніяких технічних засобів зчитування інформації, збереження».

Оголосити результати з математики мають не пізніше 14 червня. Наступне тестування для майбутніх абітурієнтів буде з української мови та літератури. Воно відбудеться за два дні, 23 травня.

Ми запитали у директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти – Олександра Сидоренка, яка явка майбутніх абітурієнтів Сумщини й чи зареєстрували в області порушення під час тестування з математики.

Олександр Сидоренко, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, розповів:
«У Сумській області було зареєстровано 4 548 абітурієнтів, явка середня. З’явилося 96,3% з них – це така явка, яка є в середньому і по Харківському регіональному центру. Працювали сьогодні 21 пункт у вищих навчальних закладах і у школах. На жаль, мали місце випадки порушень процедури, їх було чотири. Це була наявність заборонених предметів, забороненого обладнання під час виконання зовнішнього незалежного оцінювання. Це технічні пристрої різного роду – телефони, флешки, навушники й все таке інше».