Майже 300 учасників ЗНО з української мови не з`явились на тестування на Сумщині

18:15, 23 тра. 2019
 
Майже 300 учасників ЗНО з української мови не з`явились на тестування на Сумщині

10 порушень зареєстрували на другому зовнішньому незалежному оцінюванні на Сумщині. 5 майбутніх абітурієнтів не допустили до складання іспиту.Так минуло на Сумщині зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури. За словами кураторки Сумської області Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Валерії Ханікової, на предмет зареєстрували 9467 учасників. 3%, а це 296 не з’явились на тестування. Сьогодні в області працювали 43 пункти у 6-ти округах.

До 10.50 майбутні абітурієнти заходять до пункту тестування. Всі, хто їх супроводжує залишаються чекати зовні.

«Мені здається я хвилююся більше, ніж мої студенти. Ми готувалися плідно, повторювали навіть сьогодні все, думаю що все вдасться, вони зберуться, переборють своє хвилювання і буде все добре. По часу ми займалися по дві години на тиждень, це були додаткові заняття, я працюю зі студентами коледжу. Я думаю, їм цього вистачило», - розповіла викладачка української мови Наталія Пономаренко.

Перед тестуванням учасникам проводять інструктаж і останні настанови.

«Ми готуватися почали за півроку у кадетському корпусі, дуже добра підготовка, репетиторів не наймали, надіюсь, що все буде добре», - розповів учасник ЗНО Максим Клочко.
«Комусь підготуватись важко – вони обирають репетитора, мені було краще так, без репетитора», - додала майбутня абітурієнтка Лариса Третяк.

«Немає жодного учасника, який би прийшов без документів, які повинні бути обов’язковими – це сертифікат, паспорт чи ID картка, запрошення не є обов’язковим, тому не перевірялося. Буде на пункті тестування загальний контроль, абсолютно у всіх аудиторіях, з перевіркою у тому числі металошукачем», - пояснила відповідальна за пункт тестування Олена Остапенко.

Відведений час для іспиту – три години. Ті, хто виконав завдання – можуть здавати роботи раніше.

«У порівнянні з пробним ЗНО, питання були приблизно однакові, здавати ЗНО не так і страшно, треба просто зібратися, прийти й здати, – Як оцінюєте свій сьогоднішній результат? – десь балів 170», - сказав майбутній абітурієнт Олексій Черевань.
На цьому пункті тестування порушень не зафіксували. Всього ж в області таких – 10.

«Не з’явилися на пункти 296 учасників — це 3%. на пунктах у нас було вилучено 10 осіб, під час загальної техперерви. Це були телефони, навушники, здебільшого це були представники профтехосвіти, хоча були й декілька учнів загальної та середньої освіти. 5 осіб були не допущені до пунктів тестування внаслідок того, що в них не було з собою оригіналів документів», - розповіла кураторка Сумської області Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Валерія Ханікова.

Для тих, хто не зміг сьогодні скласти ЗНО буде можливість зробити це на додатковій сесії, яка відбудеться з 2 по 11 липня. Для цього необхідно подати заяву до регіонального центру оцінювання якості освіти протягом 5 робочих днів, а також документ, що підтверджує причину неучасті в основній сесії. Це може бути хвороба, участь у міжнародних змаганнях, або ж смерть близької людини.

Це другий цьогорічний тест для майбутніх абітурієнтів. Перший був – з математики. На нього прийшли 4 548 учасників на 21 пункті. Під час першого іспиту зареєстрували чотири порушення. Оголосити результати з математики мають не пізніше 14 червня. Наступний іспит ЗНО складатимуть на вибір: іспанську, німецьку чи французьку мови, потім англійську. Завершаться тестування 13 червня – хімією.