Сумчанка, разом із 14-річною донькою, живе у аварійному будинку

22:22, 25 тра. 2019
 
Сумчанка, разом із 14-річною донькою, живе у аварійному будинку

Без опалення, води і каналізації. Так живе сумчанка з 14-річною донькою понад 10 років. У 1985 році будівлю визнали ветхою. З того часу інші мешканці виїхали з будинку.

Тетяна розповідає, що проживає у будинку на вул. Воскресенській 12. Вони – єдині, хто залишилися тут жити. Близько 10 років тому, із початком будівництва поряд, усім мешканцям цього будинку запропонували житло в обмін, їх квартира не була приватизована.

"Поставили на чергу, та черги ж чекати дуже довго, все падає, все сиплеться, жити тут просто не можливо і страшно. Я з дочкою проживаю, і кожного дня падає щось, сиплеться", - розповіла Тетяна Романенко.

За словами директорки сумського міського центру соціальних служб Марії Вертіль, ця родина стоїть у них на обліку з 2014 року.

"Протягом всього часу з 2014 по 2019 р. ми працювали з сім’єю, періодично відвідували це місце її проживання і надавали ті послуги, яких вона потребувала. Останній раз в 2019 році ми були в цій сім’ї, вони проживали вже за іншою адресою, оскільки на той момент – не можна проживати в таких умовах, де вони зареєстровані. Ми можемо сприяти в забезпеченні тимчасового житла і, до речі, цій сім’ї ми пропонували, що буде така необхідність влаштувати дитину або до закладу державного утримання, або до патронатних вихователів на період важких життєвих обставин», - розповіла Марія Вертіль.

"Якщо особа стоїть на черзі, в порядку черговості звісно можливо отримати дане житло, але, нажаль, у виконавчому комітеті не має можливості даній особі надати житлове приміщення. Можу сказати додатково, що у комунальній власності в даній будівлі знаходиться нежитлове наше приміщення на першому поверсі. Всього в даному будинку є дев’ять квартир, сім з них знаходяться у приватній власності, дві – не приватизовані. В одній з них – прописано шість людей, одна малолітня дитина", - прокоментував директор департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міськради Юрій Клименко.

Наразі, в місті Суми на квартирному обліку перебуває близько 28 тисяч осіб, Тетяна Романенко у черзі  - 3060.  Втручатися у приватну власність, сказав Юрій Клименко, вони не можуть, тому будинок у такому стані лишатиметься у центрі міста. Побудували його до 1917 року.

Ми хотіли дізнатись, скільки саме квартир викупила фірма "Адамант-Суми" у будинку на Воскресенській, 12, яка проводить будівництво поряд. Одна з засновників цієї фірми Олена Бритова, сказала, що не володіє такою інформацією і перенаправила до Сергія Голуба. Він у відкртих джерелах вказаний як керівник ТОВ "Сумимостобуд" та "Молодіжного житлово-будівельного кооперативу "Петропавлівський". Чоловік повідомив, що сьогодні коментарів не даватиме. Пообіцяв дати відповіді на наші питання з наступного тижня.