На Сумщині майбутні абітурієнти склали ЗНО з біології

17:09, 6 чер. 2019
 
На Сумщині майбутні абітурієнти склали ЗНО з біології

На зовнішнє незалежне оцінювання з біології на Сумщині з’явились майже 92 відсотки від зареєстрованих. В області працювало12 пунктів тестування. На одному з них, у Машинобудівному коледжі Сумського державного університету, працювали наші журналісти.

17-річний Богдан здавати ЗНО приїхав із селища Сади. Біологію обрав, бо планує вступати до медичного університету.

«ЗНО насправді було не таке вже і складне. Крім деяких моментів, які я не встиг вивчити. Найскладніша частина все ж таки була третя, де потрібно було прямо по циферках підібрати все. У мене був репетитор, який мене готував», – говорить Богдан Ткаченко.

Розповідає Ганна Семиліт: «Найскладніше було розбиратися з питаннями, до яких трохи не дійшли при підготовці. Це завдання там були із історичного розвитку. А так, подумавши, в принципі розібралася. Було багато питань легких, яких я очікувала. Поріг повинна переступити. Готувалася протягом року. Може, навіть більше».

«Найскладніше, мабуть, для мене це були білки, вуглеводи, тобто їхня відповідність. Найлегше – це було відповісти на питаннявидозміни листків, що вони виконують, які вони виконують. Я непогано знав біологію до цього. Так що рік я так, не дуже сильно, але займався нею»,  – говорить Богдан Рибалко.

Розповідає Валентина Кулик, вчитель біології у Могрицькому НВК: «Пройшовши з дітьми пробний тест 2019 року до ЗНО підготовка, ну нам здалося, що майже однакові, не дуже складні. Але таки є складні завдання. Такі, можливо, якісь тонкощі в запитаннях були. Це достатньо високий рівень, як справилися мої учні. Ну в принципі результатами, так от проглянувши, зараз їх я особисто задоволена».

На цьому пункті  здавали тестування 228 людей. На тестування не з’явилося – четверо.

«Абітурієнти були більш-менш підготовлені до тестування. Сьогодні було все спокійно. Звернень до лікаря не було. Порушень не було зафіксовано», – говорить Світлана Щербак, відповідальна за пункт тестування.

В області на тестування мало прийти 2 тисячі 571 майбутній абітурієнт. З них 221 не з’явився. Явка склала– 91,8% від загальної кількості зареєстрованих.

 «Сьогодні на пунктах тестування було без порушень, без апеляцій. Тобто, працювали відповідно до нормативно-правових вимог. Були звернення до медичних працівників. Таких звернень було три, але всі вони були в штатному режимі. Швидку ми не викликали сьогодні на жоден пункт. Тобто, це або головний біль, або хвилювання», – говорить Валерія Ханікова, кураторка Сумської області Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти.

Наступне тестування відбудеться 11 червня. Майбутні абітурієнти складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання з географії. 13 червня писатимуть хімію. Результати перших тестів будуть відомі 14 червня.