На водоймах Сумщини вчора загинули 4 людини

16:56, 12 чер. 2019
 
На водоймах Сумщини вчора загинули 4 людини

На Сумщині за минулу добу потонули 4 людини. За словами речника обласних надзвичайників Олега Стрілки – це вперше за останні 5 років. Про причини загибелі людей телефоном нашим журналістам розповіли начальники Сумської та Конотопської рятувально-водолазних служб.

"Ми виїжджали вчора на Зелений гай, там жінка 35 років потонула. Плавати вона практично не вміла. Пішла така коса – обміль й різкий обрив. Вона просто обірвалась і потонула. У Сумах був один на вул. Заливній. У нас виклику туди не було", – каже начальник Сумської міської рятувально-водолазної служби Олександр Мізенко.

"Хутір Красний, Конотопського району ввечері потонув чоловік 43 років після вживання алкогольних напоїв. Бризкав у тещі город, перед тим пообідали, пішов покупатися – стало погано і потонув. Перший випадок був зранку в с. Жолдаки. Там чоловіка дістали із річки Сейм, але експерти кажуть, що там кримінал. Його хтось підрізав і кинули у воду", – говорить начальник Конотопської міської рятувально-водолазної служби Віктор Синько.

Із початку року на Сумщині на водоймах загинули 20 людей: у Сумах – 4, у Конотопському районі – 3, у Сумському, Шосткінському, Тростянецькому та Білопільському районах по два випадки.

"Органами місцевого самоврядування по області визначено лише 17-ть офіційних місць для купання населення. З них – жодного в Сумах. Це при тому, що в обласному центрі розташована велика кількість водойм. Жодне місце не має статусу пляжу", – каже речник Управління ДСНС в Сумській області Олег мСтрілка. 

Це означає, що рятувальників, які б чергували біля місць купання, немає. Про те, як поводити себе на воді розповів старшина сумської водолазної станції Валерій Марков.

"Основне правило – купатися тверезим, потім, у тих місцях, які обстежені водолазами. Якщо люди купаються в необстежених місцях, перед тим як купатися – треба обстежити їх самостійно, щоб не було прикрих випадків. Не можна пригати з човнів, катамаранів не можна стрибати, бо ви не знаєте, що знаходиться під водою. Перед тим, як це робити – треба впевнитися, що це безпечно. Далеко від берега не відпливати, дітей не залишати без нагляду, не підпливати близько до плаваючих моторних човнів", – каже старшина Сумської водолазної станції Валерій Марков.