У Сумах збирають голоси для громадських проектів

18:05, 12 чер. 2019
 
У Сумах збирають голоси для громадських проектів

У Сумах збирають голоси для реалізації громадських проектів. Усього до фіналу потрапили 72 ідеї. Серед них – «Комфортна зона відпочинку на р. Псел». Проект – єдиний у категорії «Соціальний захист». Спрямований на маломобільні групи людей: дітей, пенсіонерів і з інвалідністю.

Облаштувати таке місце відпочинку планують на березі річки Псел, неподалік пішохідного мосту районі вулиці Псільської. За задумом,  тут хочуть побудувати пологий пандус для заходу в воду, огородити місця для купання дітей, встановити роздягальні, облаштувати місцину пісочницею, спортивним майданчиком, зробити навіси від сонця та велопарковку. Вартість проекту – 1,5 мільйона гривень.

«За статистикою соціального захисту, тут найбільше скупчення людей з інвалідністю, які не мають змоги потрапити відпочивати на річці. Влітку дуже велика спека і десятки тисяч людей не можуть потрапити до води, щоб трішечки охолодитися, комфортно провести свій відпочинок. Літнім людям складно потрапити до води, бо вже в них слабкі ноги. Їм потрібні перила, за які вони будуть триматися», - розповідає автор проекту  Микола Педоренко.

Відпочивальниця Вікторія Шигайова, яка сьогодні прийшла на пленер, говорить свої побажання: «Можна було б поремонтувати, бо багато чого зламане, розкинуте сміття та багато інших проблем».

Аби цю місцину облаштували, проект має здобути прихильність сумчан і позмагатись за отримання грошей платників податків міста. Від понеділка, 10 червня, на сайті міської ради стартувало голосування.

«Переможець буде визначатися дуже простим чином. Ми вже використовуємо, сумчани знають автоматизовану систему – платформа «Громадський проект». Сумчани голосують онлайн, голосують паперово. Паперові голоси також будуть поступово вноситися в цю систему. Система підраховує автоматично голоси і визначає рейтинг проектів. Рейтинг визначається за кількістю голосів і за обсягом. Тобто, визначено для локальних проектів – це шість мільйонів гривень. Для загальноміських – 4 мільйони гривень. Ось в межах цих кошторисів і буде визначатися переможець»  – розповідає секретар координаційної ради з питань громадського бюджету м. Суми Андрій Моша.

Голосування за зону відпочинку на р. Псел, у тому числі для людей з інвалідністю, триватиме до 23 червня. Разом із ним у відборі беруть участь 72 проекти. Реалізувати ідеї переможців мають до кінця року.

Це – другий за ліком місце відпочинку для людей з інвалідністю у Сумах. Перший облаштували у 2014 році, у парку імені Кожедуба. Побудував його благодійний фонд «Соцінвест».

За словами Миколи Педоренка, зараз цей пандус не відповідає будівельним нормам: на ньому можна травмуватися. Ми поспілкувалися з колишнім керівником фонду Володимиром Лазарєвим. Він сказав, що гуму, якою покрили пандус, вкрали, тому він і став слизьким. Нинішній керівник «Соцінвесту» Дмитро Панченко розповів: з`їзд у воду планують ремонтувати.

«Ми, по-перше, запросимо людей, наших, інвалідів, які знаходяться в нашій організації , щоб вони порадили, візочники, особливо, що їм краще зробити. Зробимо рифлену поверхню, це у будь якому випадку, тобто, на пандусі, щоб спуск був не такий слизький», - говорить т.в.о. директора БФ «Соцінвест» Дмитро Панченко.