У Сумах знизились ціни на поїздки до Києва

20:43, 12 чер. 2019
 
У Сумах знизились ціни на поїздки до Києва

До Києва за 100-150, назад за 200. Такі ціни зараз правлять за автобусну поїздку до столиці із Сум. Два тижні тому вартість квитка в обидві сторони була по 250 грн. Автобус київських перевізників стоїть на приватній автостанції «Першотравнева». Його водій говорить: набирає пасажирів. Говорить водій ТОВ «АТП Стріла» Сергій

«Зараз приїде керівництво, знімайте їх і з ними спілкуйтесь, я водій, я виконую свою роботу

Кор.: - А ви о котрій відправляєтесь?

Сергій: – О 12-ій годині у мене відправлення». 

Інший представник цього АТП від спілкування уникає, каже: працюють тут не з учора: 

«Працюємо з 2017 року.

Кор.: - Як називається ваше підприємство?

Чоловік: – ТОВ «АТП Стріла»

Кор.: - Ваше прізвище і ваша посада?

Чоловік: – Та для чого.

Кор.: - Я ж маю знати з ким я розмовляю?

Чоловік: – Я ж не на допиті, щоб вам відповідати». 

Таку саму інформацію надає і директор автостанції «Першотравнева» Віктор Вітошко

«Договори були укладені іще з листопада 2017р. з трьома фірмами: «Стріла», «Кіатранс» і «Північтранс». І раніше теж відправлялись по зазначеним маршрутам «Суми-Київ» автобуси теж. Тільки зараз увагу людей було привернуто відправлятися з нашої автостанції, саме за 100 грн, я так розумію, а раніше відправлялись так само.  Є розклад руху, там вісім рейсів на добу». 

Розкладу із відправленнями на Київ на автостанції ми не знайшли... Так само автобуси нерегулярних рейсів відправляються з Набережної річки Стрілка. Говорить засновник ТОВ «Санавто» Олександр Москалюк: 

Кор.: - Ви торгуєте білетами?

О.Москалюк: - У нас немає такого поняття – торгувати білетами. У нас люди замовляють по телефону, ми можемо їхати, можемо не їхати». 

За його словами, конкуренти у них з`явились з 2016 року. На відео, що відзняв чоловік, столичні фірми-перевізники беруть пасажирів і поза автостанцією. Говорить пасажирка Аліна Клименко:

Кор.: - Ви на київську маршрутку?

А.Клименко: – На київську.

Кор.: – Ви часто користуєтесь?

А.Клименко - Не часто, але доводиться.

Кор.: – Зараз по 100 і по 150, для вас є різниця де їздить?

А.Клименко: – Я поки їжджу по 150, по 100 не беруть – маршрутки повні». 

Говорить пасажирка Ірина Верковська

Кор.: - Зараз по 100 і по 150 возять, ви що обираєте?

І.Верковська: – Що дешевше.

Кор.: – Вам головне дешевше?

І.Верковська: – Ні, ми порівняємо, звісно, якість». 

Нерегулярні перевезення, за словами спеціаліста з транспортного планування Дмитра Беспалого, всеукраїнська проблема. Головна небезпека для пасажирів – незахищеність. Телефоном говорить спеціаліст транспортного планування з м. Києва Дмитро Беспалов

«Оператори підбирають десь там людей, це протирічить тим правилам, які у нас є. У Міністерстві інфраструктури був проект «електронний кабінет перевізника», щоб будь-яка людина могла перевірити свого перевізника: чи все нормально? Чи довезе він мене живим, чи він легально оперує? Це дуже довго іде цей процес розбудови цієї системи і, на жаль, це дуже кримінальний бізнес із великим обсягом готівки. Він, на жаль, досі працює в такому режимі. Не в останню чергу і тому, що люди цим користуються. Тобто, у людей не виникає запитань і вони, на жаль, погано ставляться до власної безпеки. Вони сідають до таких операторів, бачачи якісь перероблені транспортні засоби, те що водій себе небезпечно веде, але все одно користуються». 

Сьогодні начальник управління Укртансбезпеки в Сумській області Ігор Шевель не знайшов часу, щоб відповісти на наші питання. Нагадаю, у жовтні минулого року на вулиці Набережній річки Стрілки у Сумах група осіб порізала шини та розбила скло автобусам сумських перевізників, які працювали за маршрутом «Суми-Київ». Тоді ж поліція відкрила кримінальне провадження за статтями «Протидія законній господарській діяльності» та «Хуліганство». 20 червня має відбутись судове засідання у цій справі. Наразі у ній четверо обвинувачених.