У Сумах щодня донорами стають від 250 до 350 людей

17:07, 14 чер. 2019
 
У Сумах щодня донорами стають від 250 до 350 людей

Щодня у Сумах стають донорами від 250 до 350 людей. Такі цифри назвала речниця обласного центру служби крові Олена Геренко. Тут здають кров і плазму як безоплатно, так і за гроші. Впродовж останніх семи днів тут триває Тиждень безоплатної донації. Приурочили її Дню донора, що відзначається 14 червня.

Білопільчанка Оксана Чернишова здає плазму для онкохворих дітей гематологічного відділення обласної дитячої лікарні. Перший раз зробила це на День Святого Миколая два роки тому.

"Своїм діткам зробила подарунки, захотілося зробити ще щось, ну для діток, які потребують допомоги. От щось хотілось зробити таке цікаве, і щоб допомогти, і приїхала сюди здати кров. Це було перший раз, і з тих пір, якби ввійшло в звичку уже допомагати, їздити здавати кров", - каже Оксана Чернишова. 

У базі центру служби крові понад 30 тисяч людей, які час від часу приходять  на донацію. За словами лікарки центру крові Антоніни Бабинець, найбільш запитувані групи крові в області – перша та друга позитивні.

"Будь-який компонент завжди необхідний. Не має такого правила, що у нас більш шановані донори з першою групою або більш шановані з четвертою групою. Окрім того на експедиції кожного дня оновлюється заявка. Якщо ми маємо якісь заявки з обласних закладів, кожного дня ми бачимо потребу, і тоді ж звичайно працюємо з нашими донорами. – Частіше заявка на яку групу? – Перша група позитивна, друга група позитивна. Це саме частіша заявка", - говорить завідуюча відділення медичного обстеження та комплектування донорських кадрів Антоніна Бабинець.

Щоб стати донором необхідно прийти до центру служби крові з оригіналом паспорту та ідентифікаційним кодом. Якщо це ІД-картка, треба до нього додати витяг про реєстрацію місця проживання. За добу до здачі крові не можна вживати молочні продукти, жирну їжу, також жири рослинного походження. Насіння та горіхи. За дві доби – заборонені алкогольні та слабоалкогольні напої, не бажано пити каву та міцний чай. Також не можна курити за годину до процедури та протягом двох годин опісля.