Через будівництво «Еспланади» сумчани погрожують перекрити дорогу

17:12, 14 чер. 2019
 
Через будівництво «Еспланади» сумчани погрожують перекрити дорогу

Мешканці багатоповерхівки по проспекту Лушпи у Сумах погрожують перекрити дорогу. Скаржаться на сусідство з новим мікрорайоном «Еспланада», який зводить будівельна компанія «Сумбуд». Жителі новобудов також не задоволені спроектованою територією. Вчора на сесію приходили містяни – скаржитись. Під зверненням поставили підписи 120 мешканців багатоповерхівки по проспекту Лушпи, 7, говорить Михайло Курило

«Кожні 5 хвилин повз наші під’їзди проїжджає до 10 автомобілів. За годину це 120 машин, за світлий час доби це біля 1700 автомобілів. І виходить, що ті будинки, які номер 5, 25, 27, 29, 30 – всі автомобілі проїжджають, майже, мимо наших під’їздів. Загазованість дуже велика. Був представник «Сумбуду», пообіцяв, але справа і досі не вирішена Маємо конституційне право перекрити дороги. Якщо не буде прийнята ситуація, буде велика біда». 

Говорить сумський міський голова Олександр Лисенко

«Сьогодні є чітка наша позиція – містобудівна рада. Якщо там є відповідний проїзд, відповідна дорога, будь ласка, спочатку починаємо з цього». 

Депутати підтримали звернення людей. За було 23 із 24 присутніх у залі депутатів. Далі проблему мають вивчити на містобудівній раді. Вигляд двір цієї багатоповерхівки. Майданчик для сміття з будівельними відходами. Говорить мешканець будинку по пр-ту М.Лушпи, 7 Євгеній Кожухай

«Та тут жити, практично, неможливо стало. Машини ідуть суцільним потоком, дітей випустити неможливо. Ніяких умов для нормального життя тепер не стало і ніхто на це не звертає уваги. Дорога розбита, смітник на декілька будинків, на ті, що новозбудовані. Я вже не вірю в те, що тут щось зміниться. Їм аби свай там побільше набити і набудувати більше житла». 

Говорить мешканець будинку по пр-ту М.Лушпи, 7 Олександр: 

«Он із тих будинків сюди несуть. Якщо ви найдете хоч одну машину з нашого будинку, це вже стоянку люди придумали, звідти приганяють і отут ставляють. Люди добрі, та хіба ж можна біля цього смітника – дитячий садок». 

А це дворики і територія біля нових висоток. Микола живе у новобудові пр-т М.Лушпи, 29

«Взагалі немає під’їзду, сміття немає куди викидати – баки незрозуміло де знаходяться»

Ця внутрішньобудинкова дорога, що за висоткою по проспекту Лушпи № 7, - єдина, яка з’єднує цілий мікрорайон майбутньої «Еспланади». Саме по ній рухається весь приватний транспорт людей, які оселилися у новобудовах. 

Говорить мешканка новобудови пр.-т М.Лушпи, 5/30 Альона Лисенко: 

«Дороги не вистачає, заважає оця проїжджа частина, яку вони влаштували тут. З дітьми нормально не пройдеш, не переїдеш дорогу, тобто, постійно рух і рух. Особливо у нас у дворі – забиті оці паркування і вони паркуються прямо на тротуарній частині і візочком нормально проїхати неможна». 

У компанії «Сумбуд» питаємо у адвоката фірми Сергія Ємельяненка: коли буде збудована дорога до цієї частини «Еспланади».  Говорить адвокат ПАТ «Сумбуд» Сергій Ємельяненко

«Коли наш архітектор видасть нам містобудівні умови та обмеження на будівництво другої черги, куди входить проспект між Харківською та Дем’яна Коротченка, тоді і буде вона збудована. Без дозвільної документації «Сумбуд» не має права будувати». 

Головний архітектор Сум і, водночас, начальник управління архітектури міської ради Андрій Кривцов відмовився коментувати відсутність документів на ІІ чергу, пославшись на свою зайнятість. Детальний план території «Еспланади» виконує архітектор Олександр Біленко. Замовник – міське управління архітектури, оплачує проект – «Сумбуд». Телефоном говорить головний архітектор проекту Олександр Біленко

«Вони ж бачили, де квартири брали. Цей будинок зведений за містобудівними умовами, які видавав іще Биков. Оцей «колодязь», я тут стикнувся з такою документацією, побудували, що я за голову ухопився. Раніше, коли розроблялась «Еспланада», цього колодязя, взагалі, не мало бути. Там будинки розташовувалися по іншому. Ви ж бачили - це дім навпроти дому». 

Телефоном говорить екс-головний архітектор м. Суми Володимир Биков: 

«Біленко починає викручуватись, що він, начебто, щось робить, але вже третій рік його не узаконюють. Тому усе, що зараз відбувається, той детальний план, його ж не затвердили. Іде забудова самочинна, без детального плану». 

За 10 днів Олександр Біленко обіцяв нам показати детальний план «Еспланади». Новий мікрорайон між вулицями Харківською, Івана Сірка та проспектом Лушпи почали зводити у 2013 році, площа мікрорайону – 13 гектар. Тут має жити до 10 тисяч людей. Рік тому, 12 червня, виконавчий комітет міської ради затвердив проектний план І черги будівництва «Еспланади». На той час голова громадської комісії з питань містобудування Олег Павленко говорив, що такий документ не передбачений законом. До набуття чинності нових Державних будівельних норм тоді залишалось два з половиною місяці.