На Сумщині утворили Конотопську ОТГ

17:13, 14 чер. 2019
 
На Сумщині утворили Конотопську ОТГ

13 червня на сесії Конотопської міської ради депутати проголосували за приєднання Підлипненської сільської територіальної громади до Конотопа. Таким чином завершився процес утворення Конотопської тергромади. Виконувачка обов`язків міського голови і водночас секретар ради Тетяна Сизон упровдож дня була зайнята і слухавку не знімала. Нам вдалось дізнатись, як усе було, від її заступника Тараса Омельченка. За його словами, рішення про приєднання Підлипненської громади до Конотопа підтримали 23 депутати – всі, які прийшли на засідання. 

"Це спільна думка усіх депутатів щодо об’єднання громади. Це одноголосне рішення. У нас є напрацювання, і якщо будуть громади приєднуватися – це тільки плюс для Конотопа", - каже Тарас Омельченко. 

Зазначу, з 6 по 12 червня на сайті Конотопської міської ради тривало опитування громадян щодо приєднання Підлипенської сільської ради до Конотопа. Результати такі: «за» – 740 людей, це 39,7% опитаних; «проти» – 1 тисяча 124 користувача сайту, або 60,3%. Усього взяло участь у опитуваанні 1 тисяча 864 людини.

Конотопська громада стала третьою в області, створеною навколо міста обласного значення. Ми запитали у консультанта Офісу реформ Сумського регіонального відділення Асоціації міст України Карена Агаджанова Гонсалеса, чи є куди збільшуватись новоствореній громаді? Зокрема, чи лишись села, які можуть увійти до неї?

"Звичайно залишилися. По Конотопу, у нас там Кузьківська і Шаповалівська. Особливо враховуючи, що площа Кузьківської сільської ради більша, ніж площа Конотопської міської ради і Підлипнинської сілької ради разом", - говорить консультатнт Офісу реформ Сумського регіонального відділення Асоціації міст України Карен Агаджанов-Гонсалес. 

Наразі на Сумщині 32 об’єднані громади, в чотирьох новостворених — Білопільській, Липоводолинській, Річківській та Синівській – 30 червня відбудуться перші вибори голів і депутатів. Ще дві - Путивльська та Тернівська - чекають на призначення перших виборів.