Суд відмовив Сумській міськраді у задоволенні позову щодо землі біля 12 школи

20:24, 18 чер. 2019
 
Суд відмовив Сумській міськраді у задоволенні позову щодо землі біля 12 школи

У задоволенні позову відмовили. Господарський суд Сумської області не став розривати договір оренди між підприємницею Ольгою Крамаренко та міської радою. Про таке позивалась остання. Йдеться про ділянку біля 12-ї школи, де раніше був квітковий павільйон, а з минулого літа там намагаються звести триповерхову будівлю. За словами речниці суду Марини Фільченко, підстав для розірвання договору оренд землі суд не побачив.

"Єдиною підставою, яку позивач зазначив для розірвання договору – це не повідомлення ФОП Крамаренко Сумської міської ради, що вона ½ частину майна нежитлового приміщення, власного майна, що розташоване на орендованій земельній ділянці продала третім особам. Сумська міська рада вважала істотним порушенням умов договору, але судова практика Верховного суду та Європейського суду з прав людини не вважає це істотним порушенням умов договору та дострокового його припинення. В позовній заяві не було зазначено, що Сумською міською радою були прийняті у 2018 році рішення про передачу спірної ділянки школі №12", - говорить речниця Господарського суду Сумської області. 

"Ми не бачили ще мотивувальної частини рішення, чому саме суд прийшов до того висновку, що нам потрібно відмовляти. Отримавши повний текст рішення, ми будемо вирішувати питання щодо апеляційного оскарження даного рішення суду. На 100% ми будемо подавати апеляційну скаргу", - каже директор Департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міськради Юрій Клименко. 

"Там абсолютно законне рішення. Там навіть на підготовчому судовому засіданні суддя сказав, що дійсно істотних порушень умов договору не було оренди земельної ділянки. Це їхнє право подавати апеляційну скаргу. Вимоги по договору виконувались. Орендна плата сплачується. Чому розірвати, так і не зрозуміло", - розповів адвокат Ольги Крамаренко Віталій Кордюк. 

На другому засідання, яке стосується цієї ж ділянки, суд не став розглядати позов Ольги Крамаренко і закрив справу, вирішивши, що розбирати спір має адміністративний суд. Підприємниця просила визнати недійсним і скасувати рішення сумської міськради від 26 вересня минулого року про передачу земельної ділянки біля школи №12 навчальному закладу. Нагадаю, у 2011-му році між нею та міською радою був укладений, а у 2016-му переукладений, договір оренди. Діяти він мав до червня 2021 року. Колишній квітковий павільйон нинішні орендарі землі придбали у 2011 році. Після того, як у 2010-му у Вищому господарському суді попередня власниця павільйону (Олена Семеніхіна) довела, що свого часу (у 2008 році) Сумська міська рада передала їй землю в оренду законно.