На Сумщині створили історико-культурний заповідник «Державотворці Сіверщини»

18:26, 19 чер. 2019
 
На Сумщині створили історико-культурний заповідник «Державотворці Сіверщини»

Сьогодні на засіданні Кабінету міністрів України створили історико-культурний заповідник «Державотворці Сіверщини». Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Туди входить комплекс пам’яток архітектури cела Гамаліївка та міста Шостки Сумської області, серед них –  Гамаліївський Харлампіївський монастир. Про те, як зараз функціонує храм – розповіла Гамаліївська сільська голова Валентина Ворона:

"Починаючи з 2011 року відновився монастир Гамаліївський і було вигороджено із Шосткинської виправної колонії територію монастиря. Монастир працює, він жіночий. Є ігуменя, вісім монашок. Ходять туди і віряни, і приїжджають паломники. Я так розумію, що буде «золоте кільце» нашого краю. Це буде охоплено і Молченський монастир Путивльський, і наш монастир, і Новгород-Сіверський. А також у Шостці є такі будівлі 19 ст., казарми військові і порохового заводу", – каже вона.  

Відповідно до постанови Міністерство культури України має до кінця року затвердити положення про заповідник, межі та зони охорони заповідника, розробити план організації його території, визначити обсяги, вартість та строки проведення робіт з реставрації об’єктів, включених до складу заповідника.