Відкрили провадження на заступника міського голови Сум

19:15, 24 чер. 2019
 
Відкрили провадження на заступника міського голови Сум

На заступника мера Сум Максима Галицького відкрили кримінальне провадження за статтею "Порушення рівності громадян" через пост у Фейсбук, який посадовець зробив цими вихідними. На ньому фото в’язнів нацистського концтабору. Світлина підписана, цитую: "ЛГБТ-прайд здорової людини. Вірю — не за горами час, коли так звані прайди виглядатимуть саме так", кінець цитати.. Про це сказала прес-секретарка прокурора Сумської області Наталя Науменко:

 "Зокрема, вінзауважив, що подібні особи повинні знаходитися у концтаборах. Вважаємо такі висловлювання неприпустимими і розцінюємо їх як порушення рівноправності громадян з огляду на їх інші ознаки. Відтак, розпочато, кримінальне провадження, відомості до єдиного реєстру за ч. 1 ст. 161 ККУ і за результатом слідства буде надана правова оцінка висловлювання вказаного посадовця.»

 Санкція вказаної статті передбачає штраф або виправні роботи, або обмеження волі до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьохроків. Свій пост Максим Галицький прокоментував так:

 "Мої слова дещо були перекручені щодо концтаборів я не писав жодного слова, я вважаю, що пропаганда ЛГБТ збоченьмає бути криміналізована, відповідно особи, якізаймаються пропагандою збоченьповиннівідповідатизгіднокримінальногозаконодавства, щодо картинки, то не дужевдалопідібраний жарт, але це не виключає того факту, що особи, якіпропагують ЛГБТ збоченнямаютьпритягатися до кримінальноївідповідальності і відбуватипевнийтермінабовиправніроботи у місцяхпозбавленняволі, така моя особиста думка".

 Міський голова Олександр Лисенко в домовлений час до журналістів нашого каналу не вийшов. Свою позицію кількома годинами раніше прокоментував журналістці  Трибуна. Суми. "Сам міський голова не повинен робити висновки щодо звільнення його або не звільнення. Це мінімум має бути комісія, висновки прокуратури. Це їхні повноваження".

 Висловлювання Максима Галицького ми попросили оцінити адвокатку, експерта з антидискримінаційних питань.

Юлія черватюк, адвокатка: "У державних службовців має бути межа і ці люди повинні розуміти, що те, що вони говорять може нести певні меседжі, певні заклики. Тому те,  що можу сказати, в діях цієї особи є склад правопорушення, то да. Наскільки він підтвердиться чи не підтвердиться нехай розбираються відповідні служби, але це дуже схоже на hate speech–розпалювання ненависті».