Протест проти реформи мистецької освіти відбувся у Сумах

19:01, 26 чер. 2019
 
Протест проти реформи мистецької освіти відбувся у Сумах

Склали резолюцію про несхвалення новацій у мистецькій освіті. Так завершилась робоча нарада викладачів шкіл мистецтв області за участі представниці міністерства культури. Зібрали людей в училищі мистецтв і культури зранку.

Частина викладачів і директорів музичних шкіл області принесли на робочу нараду плакати.

«Узагалі прибрали предмет «Музична література», є «Бесіди про мистецтво». По-перше, не зрозуміло, що таке «Бесіди», як цей урок планувати, а, по-друге, нема ні програми, нема спеціалістів, які можуть бути освічені однаково в живопису, в скульптурі, в поезіїДуже шкода мені, як теоретику, що і сольфеджіо немає»,  – розповідає викладач дитячої музичної школи (м. Суми) Віталіна Гукова.

Говорить викладач дитячої музичної школи (м. Суми)Тетяна Плющ: «Година спеціальності в тиждень, яку зараз пропонує нова мистецька реформа – це взагалі ніщо: прийшли – побалувалися і пішли. Щоб налаштувати бандуру, треба хвилин 15, якщо дитина приходить зі своїм інструментом, треба 15 хвилин на настройку інструмента. Як 10 хвилин грати?».

Марина Гордієнко викладає в одній з київських музичних шкіл та одночасно навчається в Національній музичній академії України імені Чайковського. «Навчання в музичній школі, воно абсолютно легко поєднується з навчанням в загальноосвітній школі. Воно не забирає прямо так багато часу. І тому скорочення його немає абсолютно ніяких підстав»,  – розповідає вона.

Нараду зібрали за участі представниці міністерства культури. До Сум приїхала державний експерт директорату мистецької освіти Ольга Журова. Розповідає: зміни впроваджуються відповідно до вимог закону «Про освіту», прийнятого у 2017 році.

«Те, що зараз називають реформою, це фактично просто два нормативно-правових акта, які розроблені на виконання цього закону. У типових освітніх програмах, які затверджені Міністерством культури України зазначено мінімальні нормативи: мінімальні, які неможна зменшити, можна збільшувати»,  – говорить вона.

Розповідає заступник голови Всеукраїнської Асоціації  закладів мистецької освіти Андрій Криворучко : «Різниця там в годину або півгодини ну, як на мій погляд, це несуттєво. Я би не казав тут про суттєве зменшення навчання по спеціалізації. Люди звикають жити, безумовно, вихід із цієї зони комфорту – це стрес, так би мовити. Рішення: це – дійсно роз’яснення і, на мій погляд, цьому мають сприяти обласні управління культури".

Нарада тривала близько двох годин. Після її завершення присутні склали та затвердили резолюцію про незгоду з запропонованими змінами.