У Сумах вперше придбали житло для дитячого будинку сімейного типу

19:05, 25 чер. 2019
 
У Сумах вперше придбали житло для дитячого будинку сімейного типу

Дім за майже три мільйони гривень із державної субвенції отримала родина сумчан. 

У цій сім’ї восьмеро дітей з трьох до 17 років та двоє батьків-вихователів. У двоповерховому будинку для дітей та їх прийомних батьків 7 кімнат, кухня, їдальня, по два туалети та по дві ванних кімнати.

«У хованку, можемо у доганялки гратися. По-різному, хто в що захоче так і грає», – каже вихованка Вікторія Комендант.

Прийомні батьки планують прийняти до родини ще двох дітей.

«Я не прокидаюся о п’ятій ранку. Я прокидаюся о 7:15. Раніше о сьомій, зараз о 7:15, тому що менших потрібно вести до дитячого садочку. У нас все готується з вечора. Ми знаємо, що буде вдягати, що взувати. Тату обід ми готуємо з вечора. Все якось розподілено. Доросліші допомагають мені у підготовці якихось страв, можуть почистити картоплю, нарізати цибулю», – каже мати-вихователька Олена Пономарьова.

Міська рада цей будинок придбала за гроші з державної субвенції минулого року. А у травні 2019 прийняла рішення передати його родині Пономарьової – Гмирі.

«У минулому році була надана субвенція з державного бюджету маже 2 мільйони 900 тисяч гривень було використано на придбання цього будинку і по постанові єдиною умовою було те, що це повинен бути новостворений дитячий будинок сімейного типу. І в квітні поточного року ця прийомна родина стала дитячим будинком сімейного типу», – каже заступниця Сумського міського голови Альона Дмітрєвская.

З міського бюджету, за словами Альони Дмітрєвської, для цього дитячого будинку сімейного типу виділили 130 тисяч гривень на придбання меблів.

Нагадаємо, у 2018 році 23-річному сумчанину Віктору Беляєву придбали однокімнатну за гроші з державної субвенції. Вартість цього житла 411800 гривень. Ключі від власного помешкання юнак отримав у січні 2019 року.

Всього на квартирному обліку для позачергового надання житла у Сумах перебуває 122 дитини-сироти, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, з них: 11 дітей-сиріт, осіб з їх числа віком від 16 до 23 років. На Сумщині дітей, які потребують поліпшення житлових умов, за словами начальника Служби у справах дітей – Юрія Каліновського, 1 тисячі 100.

«З державного бюджету на 2018 рік для Сумської області було виділено 17 мільйонів 900 тисяч гривень для придбання квартир для дітей-сиріт, приміщень для дитячих будинків сімейного типу та будівництва малих групових будиночків. Використані кошти за мінусом 800 тисяч гривень, які повернені відповідно до тендерних закупівель та тендерної процедури. За ці 17 мільйонів придбало три приміщення для дитячих будинки сімейного типу. За ці кошти будується малий груповий будиночок у Верхньосироватській громаді. Здача планова у серпні цього року і за ці кошти придбано 21 квартиру. У 2019 році для Сумської області з державного бюджету виділено 20 мільйонів, але на сьогодні, на жаль, ще не має порядку та умов використання державної субвенції затвердженої Кабінетом Міністрів України на 2019 рік. Через те, у 2019 ця робота ще не розпочиналася», – каже начальник Служби у справах дітей Сумської облдержадміністрації Юрій Каліновський.