Отримують печатки і документи для роботи - на Сумщині ДВК розпочали роботу

18:10, 9 лип. 2019
 
Отримують печатки і документи для роботи - на Сумщині ДВК розпочали роботу

Отримують печатки і документи для роботи: від 5 липня на Сумщині (як і у всій країні) почали роботу дільничні виборчі комісії. Сьогодні наші журналісти побували в окружній комісії №157. Вони дізналися як готуються до парламентських виборів,  і з якими проблемами стикаються члени виборчих комісій.

Клавдія працювала на президентських виборах. Розповідає про те, що зараз відбувається на її дільниці.

«Ми чергуємо на дільниці, тому що люди звертаються, отримували списки, попередні списки, отримали ми для розносу посвідчення, запрошення, тобто, ріжемо. Люди приходять, наші члени  комісії забирають, розносять всі ці запрошення»,  – розповідає секретарка ДВК № 590940 Клавдія Дудинська.

Говорить секретарка ДВК №591011 Анна Смирнова: «Отримуємо печатки, отримуємо протоколи первинні, які ми на першому засіданні, скажімо, завершили. Первинні-первинні роботи. Сама ще в цьому «варюся» не так давно, тому ще – в процесі».

Усього в окрузі №157 буде сто дільниць. Стали до робити вони 7 та 8 липня.

«Проходять технічні заміни, можливо, якщо хтось із членів з чимось не згоден, вирішують зі своїми партіями, суб’єктами подання. Тобто, кандидатами в депутати вирішують ці питання. Проблем як такових не можу сказати, немає. Канцтовари ми отримали, договори на поставку брусу, тканини для кабінок є»,  – говорить голова ОВК №157 Лариса Олійник.

Крайній термін комплектації дільничних комісій - за день до виборів. Із шести округів, які є на Сумщині, в ОВК №158 не вистачає людей.

«Усі дільниці укомплектовані десь на 50 відсотків. Додаємо людей. Дуже великий потік документів заводимо поданням. Ще не укомплектовані»,  – розповідає голова ОВК №158 Ніна Лазаренко

Розповідає координаторка громадянської мережі ОПОРА у Сумській області Ольга Коренєва: «Усі ОВК  більш-менш без проблем утворили дільничні виборчі комісії, затвердили їх склад і розподілили квоти керівних посад.  У принципі були такі традиційні не те, щоб порушення, але моменти щодо подання двійників. Це мається на увазі одна й та сама людина була подана в списках від різних суб’єктів виборчого процесу».

Вибори до парламенту відбудуться 21 липня. У мажоритарних округах Сумської області балотується 79 кандидат. У Сумській області налічується 6 округів та 1000 дільничних виборчих комісій.