На Сумщині почали готувати професійних бджолярів

16:58, 11 лип. 2019
 
На Сумщині почали готувати професійних бджолярів

 

На Сумщині за державний кошт  можна отримати професію бджоляра. Навчити їй пропонує Сумський центр профтехосвіти державної служби зайнятості. Наразі у хоружівському Центрі сприяння розвитку об’єднаних тергромад , фах пасічника отримує група слухачів. Займається вона у лабораторії та нанавчальній пасіці. Остання знаходиться у садибі колишнього президента України Віктора Ющенка.

На практичному занятія з бджільництва - учбова ревізія бджолиної сім’ї. Слухачів навчають перевіряти  наявність меду, кількість та якість бджолиного розплоду. Серед тих, хто навчається - Іван Михайлович Дьяченко. Працює вчителем 22 роки. Окрім цього має власну пасіку - утримує близько 40 вуликів.

"Село на даний момент деградує, діток не має, школи закривають кожен рік по дві-три, що на майбутнє буде – ніхто не знає. Як жарт починалася моя пасіка, наразі жити без цього не можу. І для сім’ї  і для фінансової підтримки, хоча б невеликої. Хоча... Нас ображають з ціною на мед. Оптова ціна на мед починалася з 25 гривень за кілограм, потім дійшла до 40, а тепер знизили до 30-35», - розповів Іван Михайлович.

Слухачі навчатимуться 5,5 місяців, по закінченню курсу отримають ліцензії. Наразі опановує новий фах семеро людей.

«Сім людей – це дуже мало на сьогоднішній день. У нас ліцензійний об’єм – п’ятнадцять  чоловік. Для навчання центр створив сучасну матеріально-технічну базу, лабораторії», - каже Михайло Гузь, директор "Сумського центру профтехосвіти державної служби зайнятості"

Наразі на навчальній пасіці – 12 бджолосімей. Їхпотрібно вивозити під посіви соняшника -  вважає викладач Анатолій Денисенко.

 «Тут бідна кормова база, соняшника поблизу не має. це по-перше. по-друге  - було отруєння бджіл, здійснювалася обробка посівів. Прилипач там використовувався як патока і тому льотна бджола постраждала. Практично вся льотна бджола відійшла.Сім’ї загальмувались Наразі сімї потребують уваги, їх треба перевезти під посіви соняшникаЯкщо в такому стані вони пробудуть ще місяць – їм не перезимувати», - наголосив Анатолій Денисенко, викладач курса.

Серед тих, чиї бджоли постраждали від отруєння – пасічниця з Битиці Сумського району - пані Ольга. Досвіду роботи з бджолами в неї – 35 років. Раніше пані Ольга утримувала 15 вуликів, нині залишилась – половина.

«Бджілок, сімейок у них тільки сім. Два роки тому у мене три сімї загинуло. Чимось обробили поля,ніхто нас не попередив. В цьому році орендарі попередили нас, але ми вже дізналися після того, як все це відбулося», - каже пасічниця Ольга Назаренко.

За інформацією Анатолія Денисенка, на Україні минулого року, за офіційними даними, загинуло 40 тисяч бджолосімей.