Туалет без перегородок: порушення будівельних норм в училищі, де готують будівельників

18:41, 11 лип. 2019
 
Туалет без перегородок: порушення будівельних норм в училищі, де готують будівельників

Без дверей і перегородок – такий вигляд має чоловіча вбиральня у Сумському училищі №16. Ремонт там зробили минулого року. 

Училище вчить на будівельників і працівників сфери послуг. Цю вбиральню ремонтували власними силами. Як саме – розповіла директорка.

"Департамент освіти був з перевіркою дотримання цих вимог і відповідно до того, що в закладах освіти немає відповідної дотримки, тому виділили гроші. – А давно оце так? – Так. Ну, як давно, роботу зробили, ви ж знаєте, що зробити все зразу не можливо. Нічого, що без кабінок? – Унизу тільки розпочали роботу. У дівчат зробили, що встигли. Залишили на наступний рік", – каже директорка Сумського училища №16 Віталія Комишанська.

За її словами, на матеріали для ремонту витратили 120 тисяч грн – це були гроші з обласного бюджету. Усього в училищі навчається понад 400 студентів. Фото чоловічої вбиральні ми показали архітектору та дитячому психологу.

"Що стосується навчальних закладів, є спеціальні будівельні норми, які так і називаються «навчальні заклади», де зафіксовані вимоги, у тому числі, і до організації санвузлів. Там чітко зазначено, що унітази повинні стояти у відокремлених кабінках, зазначені габаритні розміри цих кабінок, що там повинні бути двері. Якщо не встигли доробити, то закрийте цю вбиральню хай учні користуються вбиральною, яка пристосована для цього, а цю вже треба доробити та тоді відкрити", – каже головний архітектор Сумської області Олег Кривцов.

"Відсутність цих перегородок, вона сприймається як дозвіл, тобто, якщо немає цієї заборони, значить можна. Якщо заборони немає, я можу робити з тим, хто поряд зі мною, все, що я забажаю за потрібнеЦе оголення у всіх сенсах, як у фізичному, фізіологічному, так і в психоемоційному моральному. А це завжди сприймається як акт приниження, навіть якщо реальних дій і реальних насміхань не буде", – каже кандидатка психологічних наук Дар’я Черенщикова.