У поліції відкрили справу за фактом падіння вертольоту на Сумщині

16:35, 15 лип. 2019
 
У поліції відкрили справу за фактом падіння вертольоту на Сумщині

У поліції відкрили кримінальне провадження за фактом падіння вертольоту. Сталося подія вчора ввечері поблизу села Яблучне Великописарівського району. 66-ти річний пілот, який знаходився у кабіні – загинув.

Олександр Лебець разом з онуком та сином був поруч з місцем аварії й бачив як впав вертоліт.

"Летів на дальню посадку, далеченько було. Почав він уверх, вниз, як на гірці, а після третього разу ткнувся в кукурудзу, побачили, що лопаті розлетілись у різні сторони й пил закуріла", – каже свідок Олександр Лебець.

З місця, де впав вертоліт до найближчого будинку у селі Яблучне – майже 3 км.

"Поки туди доїхали, кукурудза 3 метри заввишки, нічого не видно, на дерево син заліз, подивився – теж нічого не видно, глянули далі частина лопаті валяється. Значить десь тут. Ну один наткнувся, сказав, що ось найшов. Туди всі зібралися, він у кукурудзі тунель пробив метрів 30 і там лежав. Пожежі не було. Підійшли до пілота, щоб допомогти, вже пілот був вже мертвий", – каже свідок Олександр Лебець. 

Не на камеру слідчі та поліціянти, які там працювали, розповіли, що вертоліт повертався після обробки кукурудзяного поля. На місці озвучували кілька версій аварії, зокрема, відмова двигуна та погане самопочуття пілота. Офіційну назвали сьогодні.

"Це порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряних засобів, що спричинило смерть людей. Наразі встановлюються обставини авіакатастрофи, вивчаються необхідні документи, тобто дозволи на право керування гелікоптером, а також дозволи на право обробки полів", – каже речниця Нацполіції Сумщини Ельвіра Біганова. 

За словами селищного старости Євгенія Берестка, замовляло обробку приватна агрофірма «Подоляка», зареєстроване у Полтавській області.

"Кожного року вони прилітають. Й у нас на території села вони працювали з 6-го липня. Вони обробляють від метеликів, який шкодить кукурудзі", – каже мешканець с. Яблучне Сергій Дмитриченко.

Ми телефонували до приватної агрофірми «Подоляка», бухгалтер, яка не назвалася, факт замовлення обробки полів підтвердила. Керівник Сумського відділення агрофірми Руслан Титаренко не відповідав ні на дзвінки, ні на смс повідомлення. У «Украерорусі» коментувати до завершення розслідування відмовились. Нагадаю, минулого року 13 та 15 липня у Роменському районі сталися дві аварії легкомоторних літаків Х-32 «Бекас». Обидва пілоти загинули. Тоді за результатами перевірки речниця Держпідприємства «Украерорух» Руслана Данилів повідомила, що ці літаки не мали дозволу на польоти.