На боротьбу зі сморідом на Конотопщині пропонують залучити бактерії

17:40, 15 лип. 2019
 
На боротьбу зі сморідом на Конотопщині пропонують залучити бактерії

Для знешкодження смороду, який розноситься з відстійників спиртзаводу села Попівка Конотопського району, пропонують використати бактерії.

Це – один із варіантів, який пропонує обласний департамент екології. Говорить заступниця директора департаменту екології Сумської облдержадміністрації Ірина Кашпур

«Починаємо з виділення коштів, потім розробка проектної документації. Потім ця проектна документація, уже з новим законодавством має проходити оцінку впливу на довкілля. Це процес не одного дня і не одного року, а проблему ми маємо сьогодні і її треба вирішувати. Можливо, є технологія внесення мікроорганізмів, для того, щоб запахи ці зменшувати». 

Ідею розглядатимуть 17 липня на нараді з екологічної безпеки. За яких умов така технологія можлива, розповів доцент кафедри прикладної екології сумського держуніверситету Сергій Шевченко

«Запустити бактерії можна, звичайно, але для них треба створити умови відповідні, щоб вони максимально відпрацювали і ефективно відпрацювали. Для цього два фактори потрібні. Перший фактор – це аерація води. Тобто, кисень подавати, повітря, оскільки це аеробні бактерії і вони потребують для життєдіяльності кисень. І друге – це слідкувати ретельно за ph-середовищем, тобто, за кислотністю цих стоків». 

Від 3 липня мешканці Конотопа почали скаржиться на сморід, який приносить вітром із села Попівка, що за вісім кілометрів від міста. Пов’язують це з відновленням роботи місцевого спиртзаводу. За роки простою у його відстійники зливалась каналізація.