За сумських пенсіонерів заплатили в супермаркеті

17:03, 23 лип. 2019
 
За сумських пенсіонерів заплатили в супермаркеті

«Давай допоможемо бабусі». Акція під такою назвою відбулася сьогодні у кількох сумських супермаркетах. Волонтери оплачували покупки пенсіонерів на суму 200 гривень.

 Надія Садовська - пенсіонерка:
"Сьогодні я прийшла, цибулі хотіла взяти і картоплі. І раптом підходять до мене дівчата. Я не думала стільки набирать. На 200 гривень. Ну я десятку ще добавила. Я і сказала: якщо не хвате – я доплачу." 

Аліна Коваленко – волонтер:
"Я дивлюсь на те, до якого відділу вона йде, що вона починає перше купувати. І першу бабусю я вже обрала. Вона цибулю собі хотіла купити, і я бачу, що вона не може нічого більше купити. Я дивлюсь, коли людина просто не підходить до якихось дорогих товарів, або підходить, дивиться, зітхає і відходить – то це вже наш клієнт, до нього треба підходити."

Акція розпочалася о 10 годині в чотирьох супермаркетах Сум: на проспекті Лушпи, на СКД, на Харківській та на Роменській.

Валентина Рябіченко - пенсіонерка:
"1800 у меня пенсія. За квартиру заплатить, а місяць ще жити, та ще ж і ліки треба. Я прийшла зі 100 рублями... Я еще й завтра прийду, щось куплю. Ну я головне взяла: картоплю, масло. И фарш взяла кілограм. Мені це на два тижня."

Якщо в супермаркеті на Лушпи пенсіонери доплачували різницю у чеку, то в інших всю суму платили волонтери.

Ліза Кравченко - волонтерка:
"200 гривень обмеження по чеку, але можна й більше. От зараз в жіночки було 240 з чимось, але це нормально"

Ольга Харченко - пенсіонерка: 
"Я зайшла за шоколадкою. Я вражена. Це якась акція, мені купили продуктів на 200 з лишнім гривень. Все таке, чого я хотіла: персики, шоколадки для дітей, йогурти для онуків, ковбаска. Я щойно з лікарні, не змогла б таке оплатити"

Ініціатор акції – Міжнародний благодійний фонд "Let’s help". Мета акції – привернути увагу суспільства до низької платоспроможності пенсіонерів. Організувати акцію у Сумах допомогла громадська організація «Клуб «Шанс».

Андрій Букін – голова громадської організації «Клуб «Шанс»:
"Це все дуже суб’єктивно, волонтери визначають на свій розсуд, наскільки бабуся чи дідусь потребує допомоги, роблять разом з ними покупки і оплачують на касі. У нас є обмеження, ми не купляємо табак, алкоголь. Ми збираємо чеки, щоб відзвітувать про те, що ми дійсно провели ту чи іншу покупку. Ми закликаємо сумчан долучитись до даного флешмобу. Коли ми заходимо в продуктовий магазин, нам нічого не вартує купити кілограм картошки, чи додаткову хлібину, чи десяток яєць і просто передать бабусі, або просто взять і оплатить ті покупки, з якими людина похилого віку стоїть за вами в черзі."

Це була П’ята Всеукраїнська акція #letshelpbabusya. Суми долучилися до неї вперше.