Майже 10 тисяч заяв до універститетів Сум подали цьогорічні абітурієнти

17:30, 23 лип. 2019
 
Майже 10 тисяч заяв до універститетів Сум подали цьогорічні абітурієнти

Завершився прийом електронних заяв на вступ на бакалавра. Останні заяви абітурієнти могли відіслати вчора до 18-ї. Загалом до трьох найбільших сумських університетів відправили майже 10 тисяч заяв. 

Це одна з двох приймальних комісій Сумського державного університету. Заступник голови відбіркової комісії Олександр Ільченко каже, отримали близько п’яти тисяч електронних заяв.

"Найбільше заяв подано на спеціальності «Право», філологія і комп’ютерні науки, та в медичний університет на медицину. Далі ми чекаємо результатів, коли будуть рекомендовані на бюджет на базі повної загальної освіти", – каже заступник голови відбіркової комісії наукового інституту права СумДУ Олександр Ільченко.

У Сумському аграрному університеті отримали понад 2 тисячі заяв. Найбільше абітурієнтів бажає навчатися на спеціальності «Право».

"На нього подано 235 заяв, це близько 12% від загальної кількості заяв. Як завжди у нас популярні агрономія, ветеринарна медицина, екологія, геодезія та землеустрій. Наразі уже проходять іспити на денну форму навчання на скорочений термін навчання. Це складають іспити випускники коледжів і готуємося до іспитів на магістратуру", – каже заступниця відповідального секретаря приймальної  комісії СНАУ Олена Селезень.

Близько трьох тисяч заяв отримали в Сумському педагогічному університеті. Про це розповів секретар приймальної комісії Юрій Хворостін.

"Вступна кампанія відбулась в штатному режимі. Найбільш популярною спеціальністю виявилась дошкільна освіта, найменш популярною – спеціальність «середня освіта, хімія». До найпопулярніших можна віднести спеціальності середня освіта – фізична культура, мова та література, англійська зокрема. Також цікавляться психологією", – каже відповідальний секретар приймальної комісії СумДПУ Юрій Хворостін. 

26-го липня в електронному кабінеті абітурієнта має з’явитися інформація про рейтингові списки на місця державного замовлення. Після оголошення результатів вступник має до 30-го липня подати оригінали документів до обраних вишів. 1-го серпня, тих хто це зробить, мають зарахувати на бюджет. Зарахування на платній основі триватиме до 30-го вересня.

Також, сьогодні о 18-тій завершився термін, коли абітурієнти могли подати заяви на вступ до магістратури.

Нагадаємо, розпочалась вступна кампанія 10-го липня, саме тоді абітурієнти почали подавати електронні заяви до вишів. Могли відправити 7 заяв на бюджет і без обмежень на контрактну основу.

За інформацією МОНу, на ранок 22-го липня абітурієнти подали понад 919 тис. електронних заяв. До 5-ти найпопулярніших спеціальностей цього року увійшли філологія – понад 65 тис. заяв, право – 65 тис., менеджмент – 50 тис., комп’ютерні науки — 39 тис. та середня освіта – понад 35 тис. електронних заяв.

Матеріал створено у рамках прес-туру сумських журналістів до Києва, організованим у рамках спільного проєкту Українського кризового медіа-центру та Естонського центру східного партнерства.