На Сумщині сироватки проти дифтерії немає

18:00, 29 лип. 2019
 
На Сумщині сироватки проти дифтерії немає

В Україні стартував місячник щеплень проти дифтерії та правця. Зробити це можна, попередньо отримавши дозвіл у сімейного лікаря. 

Сумчанка Валентина Муха прийшла до міської поліклініки №3 щепитися від дифтерії та правця.

"Останній раз я робила щеплення десь у 2005 році. Зараз прийшла за направленням сімейного лікаря. Я вважаю, що це необхідно робити.  Це  все ж таки гарантія від цієї хвороби, яка я чула – невиліковна. Ось я пішла і зробила", - говорить сумчанка Валентина Муха. 

Щодня тут безкоштовно вакцинують близько 20 людей. На Сумщині з початку року щепили близько 60% дорослих – з тих, хто потребує та 45% дітей. Про це говорить обласний педіатр Оксана Сташко.

"Дитяче населення у нас зебезпечено вакциною АКД-П повністю. Ми маємо 47 тис. доз вакцин для дитячого населення до 18 віку. Так само у нас близько 10 тис. доз вакцини для щеплення дітей 6-річного віку, і 270 тис. доз ми маємо на 25 липня 2019 року для щеплення дорослого населення, так звана вакцина АДП-М", - каже голова групи експертів з питань педіатрії у Сумській області Оксана Сташко.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Основні симптоми хвороби – це висока температура, біль у горлі, наліт на мигдалинах, збільшення лімфатичних вузлів, можливі ускладнення з боку серцево-судинної та нервової систем.

Правець – гостре інфекційне захворювання, що виникає у результаті дії токсину на нервову систему. Збудником правця можна інфікуватися внаслідок травмування гострим предметом або через укус тварини. Інфекція може призвести до судом м’язів тіла.

За словами обласної інфекціоністки Ірини Троцької, сироватки проти дифтерії, яку вводять у разі хвороби на Сумщині немає.

"Сьогодні ми не маємо протидифтерійної сироватки, жодної ампули в нас немає в області, і навіть в Україні. На сьогоднішній день цей медикамент не зареєстрований, і сьогодні ми не маємо чим лікувати. Для лікування правця теж призначається гамма глобулін,  протиправцева сироватка та препарати. Вони частково є, деяких немає", - розповіла обласна інфекціоністка Ірина Троцька. 

На Сумщині випадків захворюваності на дифтерію та правець у минулому та цьому році не фіксували.

За словами керівниці мінохорони здоров’я Уляни Супрун в Україні  є понад три мільйони доз вакцин від дифтерії та правця. Близько 65% українців з початку року – щепили.