На Сумщині відкрили дві нові амбулаторії

15:18, 7 сер. 2019
 
На Сумщині відкрили дві нові амбулаторії

Нові амбулаторії відкрили на Сумщині. Будуть їх у рамках державної програми будівництва амбулаторій у сільській місцевості. Наразі збудували  амбулаторії у  Степанівці та Бездрику Сумського району. Будівництво амбулаторії у селі Бездрик розпочали у листопаді 2018 року. Витратили на це 6 мільйонів 200 тисяч гривень, працювати вона почала відучора. За два дні в амбулаторії прийняли близько трьох десятків пацієнтів.

«Я думаю, що лікуватися тут буде значно краще, ніж у старій будівлі», - каже Володимир Кустов, житель с. Бездрик.

У амбулаторії 6 робочих кімнат. Про кабінет профілактичних щеплень розповідає фельдшер Андрій Обозний:

«У новій будівлі виділена спеціальна кімната для щеплень дорослому та дитячому населенню, укомплектована усім необхідним для маніпуляцій: холодильник для зберігання бактеріальних препаратів, столики, окремо для проведення профілактичних щеплень, кушетка, засоби для дезінфекції і обробки рук».

У маніпуляційному кабінеті є монітор пацієнта, що забезпечує контроль за станом таких показників організму як температура, артеріальний тиск, кардіограма, пульс та насиченість крові киснем. У амбулаторії працює 9 медичних працівників:  головний лікар, 3 медичні сестри, фельдшер, акушерка, водій і бухгалтер.

«Ми обслуговуємо населення села Бездрик, Червона Діброва і Зацарне, до 2 тисяч чоловік. Зараз ми заключили 1652 декларації і є ще невелика кількість людей, щоб заключити до 1800. Ми надаємо всі необхідні медичні послуги, які потрібні на первинній ланці – це амбулаторний прийом, лабораторні аналізи, 2 стаціонарні ліжка і у нас ще є фізкабінет», - каже Роман Грибань, головний лікар амбулаторії.

Амбулаторію побудували за спільні гроші держави та громади. З державного бюджету  витратили – 5мільйонів 200 тисяч гривень, 1 мільйон гривень – додали з місцевого бюджету.

«Згідно програми ми повинні були побудувати 13 амбулаторій. На сьогоднішній день іде будівництво ще 10 амбулаторій, будівництво 4 з них плануємо закінчити у вересні, а інші у жовтні»,- говорить Анатолій Ворожко, начальник управління капітального будівництва Сумської облдержадміністрації.

За словами Анатолія Ворожка, начальника управління капітального будівництва Сумської облдержадміністрації, на таку ж амбулаторію у селищі міського типу Степанівка витратили  9,4 млн гривень. Наразі планують відкриття третьої амбулаторії в селі Кияниця.