Сумський водоканал може припинити роботу

17:50, 7 сер. 2019
 
 Сумський водоканал може припинити роботу

Через нестачу коштів на оплату електроенергії у тарифі комунального підприємства «Міськводоканал» сумчанам можуть подавати воду погодинно або відключити її зовсім. Про це сьогодні сказав директор підприємства Анатолій Сагач. Тариф на додаткову послугу з передачі електроенергії – 37, 5 грн. за кіловат в годину встановила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з 1 серпня.

"Нам треба в місяць платити 6,5 млн грн, а буде десь 7,5-7,8 млн грн. Оцих 1,3 млн грн у нас немає. Якщо брати за 100% сплату коштів усіх споживачів, то десь для 20% підняли тариф, а для 80%, для населення, не підняли тариф. Із-за цього підприємство втрачає в місяць приблизно 1-1,1 млн грн. Ми будемо писати листа на міську владу, що давайте приймати рішення, або ми переходимо на погодинну подачу, там зранку і ввечері, або підприємство буде відключено взагалі, або в міському бюджеті потрібно шукати кошти", - каже директор КП «Міськводоканал» Анатолій Сагач.

За словами Анатолія Сагача, питання зі сплатою електроенергії можна вирішити, якщо збільшити тариф для населення на 20%. Наразі тариф з централізованого постачання холодної води у багатоповерхівках становить близько 9 гривень за кубометр, з водовідведення – 7 гривень 60 копійок за кубометр. Для споживачів приватного сектору, бюджетних та інших установ тариф на централізоване водопостачання складає 9 гривень 20 копійок, на водовідведення – 8 гривень 76 копійок. 

Як вирішуватимуть питання у НКРЄКП, та чи будуть підвищувати тариф для населення – там не кажуть. Ми направили до них інформаційний запит. За словами директора «Міськводоканалу» Анатолія Сагача, наразі підприємство заборгувало «Сумиобленерго» майже 69 млн. грн. Ми запитали у речниці підприємства Світлани Калиш з приводу боргу, там теж сказали направляти запит. У заступника сумського міського голови Олександра Журби, спитати, що місцева влада робитиме з цією ситуацію, не вдалося. Спочатку він послався на зайнятість, потім його мобільний був вимкнений.