Водонапірні станції "Міськводоканалу" - перші у черзі на відключення через борги за електрику

21:58, 13 сер. 2019
 
Водонапірні станції

Відключатимуть водонапірні станції "Міськводоканалу" за несплату використаного світла. Дату від’єднання поки не визначили. Про це повідомив директор комерційний ПАТ "Сумиобленерго" Андрій Чуйко.

"Заборгованість Міськводоканалу по двом договорам складає в районі 70 млн грн. Це – разом з усіма штрафними санкціями. З них – за активну електричну енергію – в районі 51 млн грн. Що стосується договору реструктуризації, він був оформлений на 61 млн і, відповідно, виконувався протягом квітня-травня і частково – червня. У червні вони вже не змогли виконати перший платіж і, відповідно, в липні – також було проведено платіж зазначеного договору реструктуризації. Що стосується суми заборгованості, то вона виникла з 2015 по 2018 роки. Мова йде за постачання електричної енергії. Також, на жаль, у них не виконуються умови договору розподілу вже за 2019 рік, за серпень. У зв’язку з тим, що основна частина боргу якраз по водонапірним станціям, тобто водозаборам, так званим, то відключати, скоріше за все, будемо у першу чергу їх", - каже директор комерційний ПАТ "Сумиобленерго" Андрій Чуйко.

7 серпня директор міськводоканалу Анатолій Сагач повідомив, що через нестачу коштів на оплату електроенергії у тарифі комунального підприємства сумчанам можуть подавати воду погодинно або відключити її зовсім, або підвищувати тариф на 20%.

Голова планово-бюджетної комісії Володимир Шилов говорить: грошей зараз у бюджеті немає, щоб погасити ці борги.

"Ми щомісячно виділяємо від двох до трьох мільйонів гривень на погашення цієї заборгованості. Тарифи на постачання і водовідведення суттєво занижені. І водоканал працює сьогодні у збиток", - говорить голова планово-бюджетної комісії Сумської міськради Володимир Шилов. 

"У нас є договір розстрочки, і по 3,5 млн грн ми повинні до кінця 2020 року заплатити. На сьогоднішній день ми платимо тільки 30% з тих 3,5 млн грн, щоб погасити старий борг", - розповідає директор КП «Міськводоканал» Анатолій Сагач.

На сьогодні відповіді від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо ціни послуг сумського водоканалу ми не отримали. На сайті відомства від 9 серпня розміщене пояснення щодо нової моделі, за якою мають працювати водоканали країни, у тому числі в умовах зростання вартості електренергії. Там зокрема, сказано, що за попереднім аналізом, який провів регулятор, рівень зростання вартості електроенергії призводить до зростання тарифів їхніх ліцензіатів у середньому на 2,5%.