Через звинувачення у псуванні та знищенні речових доказів у поліції Сумщини проведуть службове розслідування

18:40, 16 сер. 2019
 
Через звинувачення у псуванні та знищенні речових доказів у поліції Сумщини проведуть службове розслідування

Проведуть службове розслідування, але вважають дії своїх підлеглих фаховими, якісними і достатніми. Про це заявили начальник Нацполіції області Микола Лушпієнко та його заступник Олег Григоров. Так вони відкоментували заяву батьків загиблої в аварій жінки – останні звинуватили поліціянтів у халатності, через що частина речових доказів, на думку батьків, зіпсована, а частина - втрачена.

"Ми детально пройдемось до того моменту, поки ми не передали справу до іншого підрозділу: тобто в скільки отримали, в скільки виїхали, як виїжджали, що робили на місці пригоди, як доправляли до лікарів – нехай вони нам там нададуть відповіді: яким чином опломбовувалось, кули передавалась, хто підписав (результати освідування - ред.), ну і, звичайно, буде запитання: чому 1 квітня (дата оформення документів - ред.), а тут 30 березня (дата події - ред.), але, звичайно, 30 березня ніхто не міг би дати такий висновок, бо не було досліджень біоматеріалів", - сказав Микола Лушпієнко, начальник ГУ Нацполіції в Сумській області.

На запитання Суспільного: як оцінюють роботу підлеглих на місці події, Олег Григоров, заступник начальника ГУ Нацполіції в Сумській області відповів: "достатньо, якісно, в повному обсязі".

"На місце події виїздила спеціальна криміналістична лабораторія, начальник відділу криміналістичного забезпечення нацполіції. Слідова картина зафіксована максимально, зафіксована розсип скла, зафіксовані всі сліди про маршрут руху автомобіля, вилучений транспортний засіб. Сама подія відбулась близько 18:50, в той же день 30 березня освідування водія Вакули було проведено о 21:55. В Тростянецькій міській лікарні відібрано кров та сечу на алкогольне та наркотичне сп’яніння. Дії були фахові, першочергові", - сказав він.

Йдеться про аварію, що сталась 30 березня 2019 року на виїзді з Тростянця. Тоді автомобіль, яким керувала дружина прокурора Сергія Вакули, насмерть збила жінку. 15 серпня 2019 року батьки загиблої розмістили у соціальній мережі відеозвернення та оприлюднили листи, які вони направили до Державного бюро розслідувань та Департаменту внутрішньої безпеки Націполіцї України з вимогою провести службове розслідування.

"По-перше, водій залишив місце аварії, не була доправлена до медзакладу або не задула на "драгер". Ми приїхали, водія не було на місці події, поліціянти сказали, що їй дуже погано й увезли. Де вона була, я не знаю. Їй провели медичне освідування через добу. По-друге, співробітники поліції, які проводили оформлення ДТП, не змогли зберегти речові докази – зліпок шин автомобіля, який був заїзд на обабіч дороги – це все було на схемі ДТП, були і гіпсові зліпки шин – як потім з’ясувалось, дані зліпки не придатні до дослідженні і не є речовими доказами, не придатні для експертизи, - нам сказав слідчий харківський. Ми вимагаємо, аби поліціянтів, які припустились порушень, покарали - як саме, нехай скаже внутрішнє розслідування, - говорить батько загиблої Роман Косяк.

Від 15 квітня 2019 року справу розслідують у Харкові. Туди її передали за рішенням Генеральної прокуратури на прохання обласної. За словами адвоката родини Андрія Пєтухова, питань до харківських слідчих у них нема.

Зі слів чоловіка жінки-водія, Сергія Вакули, його дружина з пресою спілкуватись не хоче. Її адвокат Володимир Кругляк телефоном сказав, що коментувати дії поліціянтів і матеріали кримінального провадження він не може, бо з документами не знайомився (у сторони захисту є певні обмеження за Кримінально-процесуальним кодексом), що вони цілком і повністю покладаються на повноту та об’єктивність слідства, що ведеться, і підстав недовіряти слідчим (як сумським, так і харківським) у них нині не має.