Штрафувати автовласників єврономерів поки не будуть

18:43, 22 сер. 2019
 
Штрафувати автовласників єврономерів поки не будуть

Відсьогодні набрав сили закон, за яким власників авто з іноземною реєстрацією можуть штрафувати. Розмір штрафу за перевищення перебування транзитного не розмитненого авта на території України від 10 до 20 діб – 17 тис грн, від 20 до 30 діб – 85 тис грн, понад місяць - 170 тис грн або конфіскація машини. Поки нікого не штрафують – сказала речниця патрульної поліції Сумщини Катерина Калініченко

«На даний момент відбувається тестування технічної бази обміну інформації з митними органами, а також на підписанні знаходиться спільний наказ про обмін інформацією». 

За словами представника громадської організації «Авто Євро Сила» у Сумах Анатолія Кривця, вчора у Києві за круглим столом зустрічалися представники власників авто іноземної реєстрації та влади: 

«Є домовленість, що до засідання Верховної Ради в ручному режимі, що хлопців, які їздять на єврономерах, чіпати не будуть. Поліція має право зупиняти ці автомобілі, перевіряти документи, але штрафи виписувати не має право. Чому. Для того, щоб виписувати штрафи, повинен бути наказ. Спочатку ДФС пише листа, що вона хоче передати митну базу, для того щоб перевірити які автомобілі в’їхали і порушили Митний кодекс». 

Учора у Києві власники машин зустрічались з представниками міністерства інфраструктури, нацполіції та Офісу президента. Говорить заступник голови адміністрації президента України Руслан Рябошапка

«Президент виходить з ініціативою, півтора місяці тому, ще коли парламент працював, з ініціативою відтермінувати застосування цих штрафних санкцій. Наразі, цей закон є одним з пріоритетних. І в перший же день роботи парламенту він буде прийнятий. Таким чином, штрафні санкції будуть відтерміновані. Але це буде 29 чи 30 серпня, коли парламент запрацює. Потім цей строк, на якій буде відтерміновано, застосування санкцій, це буде три місяці». 

Закон про розмитнення авто з іноземною реєстрацією ухвалили торік у листопаді. На той час - за даними митників - на території України перебували понад 600 тисяч таких авто. До травня, за даними державної фіскальної служби, розмитнили близько 400-от тисяч машин, тобто дві третини. У травні Верховна Рада на 90 днів відклала запровадження штрафів для власників автомобілів на іноземній реєстрації. За словами речниці Сумської митниці Анни Андронової станом на вчорашній день митницею оформлено більше 3 тис автівок, сплачено платежів майже на 180,5 млн грн.